Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai frumoasă perioadă a anului poate deveni cea mai stresantă perioadă a anului pentru cei mici. Cum le gestionați emoțiile

Cea mai frumoasă perioadă a anului poate deveni cea mai stresantă perioadă a anului pentru cei mici. Cum le gestionați emoțiile
Pare greu de crezut, dar cei mici pot deveni extrem de stresați în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a nu deveni copleșiți, e nevoie ca părinții să le ofere ajutorul de care au atât de mare nevoie. Iată ce e de făcut.

Dacă aveați impresia că cei mici nu știu ce se întâmplă în jurul lor, vă înșelați. Ei simt și înțeleg când părinții devin îngrijorați din cauza cheltuielilor sau suferă după absența celor trecuți într-o altă lume. Emoțiile adulților le pot da viața peste cap și copiilor.

Totodată, cei mici pot fi stresați și pentru că li se va modifica rutina zilnică, respectiv ora de masă, felurile de mâncare și ora de culcare. Și cei mici se pot simți copleșiți. Cum vă dați seama de acest lucru? Fiți atenți în primul rând la schimbarea comportamentului copilului, dar și la modul în care interacționează cu cei din jur. Pentru că s-ar putea ca anumite locuri în care vor merge să nu le fie pe plac și atunci fie se închid în ei, fie reacționează cum nu v-ați fi așteptat.

Cum se pot manifesta copiii stresați

Un copil stresat poate avea și manifestări care să nu aibă legătura cu vreo boală, dar să-și sperie pe părinți. Copiii stresați pot să manifeste dureri de stomac, dureri de spate sau dureri de cap.

Dacă micuțul are asemenea probleme, primul lucru care trebuie făcut este să stați de vorbă cu el. Și dacă simțiți că e nevoia, atunci apelați la ajutorul specialiștilor.

Cum pot fi ajutați copiii când se simt stresați

Dacă cel mic nu e sigur sau nu-și dă seama de ceea ce simte, ajutați-l să se exprime. Trebuie să învețe să vorbească despre propriile nevoi, dorințe, speranțe. Nu țineți copiii doar în casă în perioada sărbătorilor, doar pentru că sunteți prea obosiți și nu vreți decât să stați în pat, la un film.

Micuții au nevoie de plimbări, joacă, să asculte muzică și astfel emoțiile vor fi îndepărtate. Dar orice părinte trebuie să stabilească limite clare în ceea ce privește timpul alocat pentru odihnă. E important ca cei mici să fie răsfățați mai mult în perioada sărbătorilor și să aibă mai mult acces la televizor sau calculator, dar totul se face cu limită. Încurajați copilului să învețe singur să-și rezolve problemele, dar implicați-vă de la distanță.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre