Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai tristă păsărică din lume. E așa de singură că a uitat să cânte

Cea mai tristă păsărică din lume. E așa de singură că a uitat să cânte
Extincția speciilor este un subiect care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, nu doar pe oamenii de știință. Periodic aflăm de animale pe cale de dispariție. Un fenomen ciudat și, mai ales, cutremurător de trist, a fost cercetat în Australia.

Cercetătorii australieni au descoperit cea mai tristă păsărică din lume și, din păcate, nu prea au cum să o ajute. Populaţia unei specii de păsări pe cale de dispariţie din Australia s-a împuţinat atât de mult, încât exemplarele rămase au ajuns în situația în care nu mai știu să cânte. Asta susţin cercetătorii, potrivit bbc.com.

Mâncătorul de miere regent (Anthochaera phrygia), odinioară prezent din abundenţă în sud-estul Australiei, este în prezent o pasăre inclusă pe lista speciilor în pericol critic de dispariţie. În prezent mai trăiesc doar 300 de exemplare, în lume.

Cea mai tristă păsărică din lume a uitat cum să cânte

„Nu au şansa să stea împreună cu alte păsări din aceeaşi specie şi să înveţe cum sună propriul tril”, a explicat Ross Crates, al cărui studiu a fost publicat în revista Proceedings B a Societăţii Regale din Marea Britanie.

Crates, membru al Difficult Bird Research Group, din cadrul Universităţii Naţionale Australiene din Canberra, încearcă acum să conserve cântecul speciei învăţând exemplarele aflate în captivitate trilul rudelor lor din sălbăticie. Munca e anevoioasă și nu se știe dacă va fi încununată de succes. Cercetătorii intenţionează să localizeze păsările. „Au rămas atât de puţine, iar aria pe care o ocupă este atât de vastă. Probabil de 10 ori mai mare decât Marea Britanie. E ca şi cum am căuta acul în carul cu fân”, a mai spus Crates.

Pe parcursul acestei căutări meticuloase, cercetătorii au observat păsări care „interpretau cântece bizare care nu semănau sub nicio formă cu trilul mâncătorului de miere, ci mai degrabă suna ca al unei specii diferite”, a mai spus acesta.

Păsările învață să cânte

Poate nu știați, dar păsăricile nu cântă pur și simplu. Ele învaţă trilurile la fel cum oamenii deprind vorbirea. „Când sunt tinere, când părăsesc cuibul şi pleacă în lumea largă, trebuie să se alăture altor exemplare, masculi mai în vârstă, pe care să-i poată asculta cum cântă, iar apoi, în timp, să repete cântecul”, a spus Crates.

Mâncătorul de miere regal, care a pierdut circa 90% din habitat, are în prezent o populaţie atât de redusă şi de risipită, încât e imposibil ca tinerii masculi să întâlnească alţi masculi cărora să le asculte cântecul. „Aşa că ajung să înveţe cântecele altor specii”, a explicat Crates. Problema e majoră. „Dacă exemplarele mascule cântă un tril ciudat, e posibil ca femelele să nu se împerecheze”, a mai explicat Crates.

Sursa foto: anu.edu.au

Ce mâncau străbunicii noștri acum 100 de ani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre