Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai friguros oraș din lume este în Rusia. Cum trăiesc locuitorii din capitala Republicii Sasha

Cel mai friguros oraș din lume este în Rusia. Cum trăiesc locuitorii din capitala Republicii Sasha
Temperaturile din cel mai friguros oraș din lume, Yakutsk, au coborât chiar și la minus 62,7°C (minus 80,9 grade Fahrenheit). În ianuarie 2023, potrivit meteorologilor, a fost cea mai scăzută temperatură din ultimele două decenii. Asta după ce orașul a stabilit anterior un record de minus 50 de grade Celsius.

Yakutsk, capitala Republicii Sakha din Rusia, situată în estul Siberiei, este recunoscută ca cel mai friguros oraș din lume. Dacă pentru ceilalți locuitori ai lumii e anormal de frig, oamenii din Yakutsk trăiesc luându-și măsuri de precauție.

Le-au înghețat chiar și genele

Iernile din Yakutsk pot fi extreme, chiar și după standardele rusești. Iar experții spun că frigul extrem prezintă riscuri fizice serioase. Aerul este suficient de rece pentru a amorți pielea expusă, ceea ce face ca degerăturile să fie un pericol constant. Stratificarea, potrivit locuitorilor, este cheia pentru a rezista într-un astfel de loc, „îmbracă-te călduros, ca o varză”.

În timpul iernii, orașul este învăluit în „ceață de gheață”. Aceasta apare atunci când „aerul este atât de rece încât aerul cald din case, oameni și mașini nu se poate ridica. Nu este o idee bună să ieșiți pe străzi iarna, când temperatura scade sub -40C”, potrivit Universității Federale de Nord-Est din Yakutsk. Iar în 2018 a fost atât de frig încât unii locuitori au mărturisit că le-au înghețat genele.

Grădinițele se închid la -50 de grade, dar școlile nu

Probleme  mari sunt și când temperaturile scad mai mult de -45 de grade Celsius. Iar atunci purtarea ochelarilor devine o mare problemă, pentru că părțile metalice se lipesc de față. Acesta este motivul pentru care turiștii sunt avertizați când ajung pe aeroport să renunța la ochelari.

https://www.youtube.com/watch?v=Fz4ZMLsPzqM

Persoanele care lucrează trebuie să-și lase motoarele pornite în timp ce sunt la servici, în caz contrar nu vor mai putea să le pornească. Cât privește automobilele, majoritatea sunt modele japoneze care rezistă mult în condiții de ger puternic.

Chiar dacă frigul este năpraznic, potrivit unui studiu făcut de medicii britanici și ruși, localnicii nu se îmbolnăvesc în perioada iernii. Pentru că ies din casă doar când este necesar și atunci se îmbracă foarte bine. Grădinițele se închid doar când se depășește temperatura de -50 de grade Celsius, dar școlile rămân deschise. În ceea ce le privește pe doamne, acestea poartă doar blană, iar hainele sunt în marea majoritate fabricate local.

Casele sunt construite pe piloți de beton

Cu o populație de aproximativ 355.500 de locuitori, Yakutsk este așezat pe un permafrost continuu, un strat de sol înghețat format din sol, pietriș și nisip, iar multe case sunt construite pe piloți de beton. Este cunoscut pentru istoria activităților miniere din regiune, iar printre principalele exporturi se numără diamantele și cărbunele. Din cauza climatului intens subarctic, turismul joacă un rol mai mic în contribuția la economia locală. Dar orașul atrage în continuare călătorii aventuroși care doresc să experimenteze viața în cel mai rece loc de pe pământ.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre