Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră mondială. Primul oraș din lume „cu rezervare” şi taxă de intrare

Premieră mondială. Primul oraș din lume „cu rezervare” şi taxă de intrare
Primăria din Veneția s-a decis să facă un experiment începând cu anul viitor. Orice turist care vrea să se plimbe prin cartierele istorice, va trebui să-și facă o rezervare și să plătească cinci euro. Se dorește ca din 2025 taxa de intrare să fie permanent.

Potrivit informațiilor oferite de nuovavenezia.gelocal.it, scopul consiliului condus de Brugnaro este de a „pune frână turismului cotidian de tip hit-and-run și de a găsi un nou echilibru între rezidenți și vizitatori”. Astfel, Veneția va deveni primul oraș cu rezervare din lume.

Începând de anul viitor, orice turist care va dori să ajungă în Veneția va trebui să-și facă… rezervare. E vorba de o taxă de intrare zilnică pentru accesul turiștilor la celebrele sale canale. Rezervarea și plata obligatorie se va face online, iar intrările vor fi diferențiate între rezidenți și vizitatori. Costul este de cinci euro. Vizitatorii vor primi un cod QR cu ajutorul căruia vor putea să pătrundă în cartierele istorice ale Veneției. Turiștii vor fi verificați în anumite puncte de intrare.

Veneția va deveni primul oraș cu rezervare din lume

Primele măsuri vor fi aplicate pentru 29 de zile

Pentru început, măsurile vor fi aplicate pentru o perioadă de 29 de zile, din 25 aprilie și se vor acoperi sfârșiturile de săptămână până la jumătatea lunii iulie. Restricțiile vor fi aplicate între orele 8.30-16.00 în zilele de 25, 26, 27. 28, 29, 30 aprilie; 1, 2, 3, 4, 5 mai, weekend-urile 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie; 6, 7, 13, 14 iulie.

Amenzile pot ajunge la 310 euro

Cine nu va respecta legea va primi sancțiuni, iar amenzile se ridică între 50-310 euro. Potrivit informațiilor oferite de consilierul Michele Zuin, sunt scutiți de plată cei care s-au născut în Veneția, rezidenții precum și studenții, proprietarii de locuințe și cei care lucrează. Nu vor plăti nici copiii care au sub 14 ani, dar vor fi obligați să se înregistreze.

Începând cu luna august, după cum au confirmat consilierul pentru turism Simone Venturini și consilierul pentru buget Michele Zuin, datele colectate în timpul zilelor de testare vor fi sistematizate și studiate în vederea anului 2025, anul în care taxa de intrare ar putea intra în vigoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre