Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai grav atac terorist din ultimii ani în Rusia a fost revendicat. Declarațiile tulburătoare ale unui martor ocular

Cel mai grav atac terorist din ultimii ani în Rusia a fost revendicat. Declarațiile tulburătoare ale unui martor ocular
Cel puțin 40 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite, potrivit unor informații neoficiale, în cel mai grav atac terorist din ultimii ani în Rusia. Bărbați în uniforme de luptă au deschis focul și au detonat explozibili într-o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Potrivit The Guardian, în fotografii se vede cum sala Crocus, una dintre cele mai mari și mai populare din regiunea Moscovei, este cuprinsă de flăcări. Atacul a avut loc la un concert al trupei rock rusești Piknik. Au murit peste 40 de persoane și alte 100 au fost rănite erau cifrele vehiculate azi-noapte. Au fost văzuți cel puțin patru bărbați înarmați deschizând focul cu arme automate, în timp ce rușii panicați fugeau din sală pentru a-și salva viața.

Azi-noapte, atacul terorist a fost revendicat. Gruparea jihadistă Statul Islamic a afirmat că grupul său de comando, care ar fi comis atacul armat, s-a „întors apoi în siguranță la baza sa”. Declarația grupării a fost făcută pe aplicația de mesagerie Telegram, unde se afirma că luptătorii SI „au atacat o mare adunare… la periferia capitalei ruse Moscova”.

Atacatorii au detonat și explozibili

Într-o înregistrare video, trei bărbați îmbrăcați în uniformă și purtând puști trag de la mică distanță în cadavrele împrăștiate în holul sălii de concerte. Se pare că atacatorii au detonat, de asemenea, explozibili, deoarece în alte videoclipuri de la atac se auzeau zgomote de explozie. Cel puțin două explozii au avut loc în sala de concerte vineri seara, au relatat agențiile de presă.

Un videoclip publicat online a arătat scene îngrozitoare în care unele persoane cerșeau ajutor de pe acoperișul sălii de concerte, în timp ce aceasta ardea în spatele lor. Alte înregistrări video au arătat imagini cu victimele cu răni prin împușcare care erau tratate pe stradă, în afara clădirii.

atentat terorist Moscova
Nu mai puțin de cinci bărbați înarmați, îmbrăcați în haine de camuflaj, au deschis focul cu arme automate asupra sălii de concerte din Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin a calificat atacul drept o „mare tragedie”

Acțiunile guvernului local au indicat că oficialii au considerat atacul un incident major. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin a declarat că guvernul de la Moscova va anula toate evenimentele culturale, sportive și alte evenimente de masă pentru weekendul de după atac, în timp ce căile ferate rusești și alte mari companii de utilități au anunțat că sporesc securitatea. Edilul a calificat atacul drept o „mare tragedie”.

SUA a emis avertismente de terorism

La începutul acestei luni, țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au emis avertismente de terorism și le-au spus cetățenilor lor să nu participe la adunări publice în Rusia. La 8 martie, ambasada a scris că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”.

Unități de poliție antirevoltă au fost trimise în zonă în timp ce oamenii erau evacuați

„Se presupune că atacatorii au deschis focul la intrarea în clădire în timpul unui concert, folosind arme automate, iar apoi a început un incendiu în clădire”, au declarat serviciile de urgență. Autoritățile au declarat că până la cinci persoane au luat parte la atac, deși este posibil să fi fost implicate mai multe, potrivit înregistrărilor video.

Rapoartele presei rusești au declarat că unități de poliție antirevoltă au fost trimise în zonă în timp ce oamenii erau evacuați. Unitățile Speznaz ale Gărzii Naționale Ruse au început să ia cu asalt clădirea mai târziu, vineri seara. Este posibil ca unii dintre atacatori să fi scăpat, a relatat agenția rusă de știri Baza.

100 de persoane care se adăpostiseră în subsolul clădirii au fost evacuate

Împușcăturile din sala de concerte au amintit de unele dintre cele mai grave incidente teroriste din Europa, cum ar fi atacul de la Bataclan din Paris din noiembrie 2015. Rușii își vor aminti probabil de atacul terorist de la Nord Ost din Moscova din 2002, când bărbați înarmați au luat ostatici într-un teatru, într-unul dintre cele mai grave incidente din istoria țării.

Avertismentele ambasadelor occidentale au venit la scurt timp după ce Rusia a declarat că a dejucat un atac armat planificat de un grup afgan legat de Statul Islamic. Autoritățile ruse au efectuat recent o serie de raiduri împotriva militanților islamiști înarmați din regiunea Ingușetia, ceea ce a dus la schimburi de focuri între poliție și combatanți.

Declarațiile tulburătoare ale unui martor ocular: „Au fost cel puțin cinci atacatori și erau bărboși”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că „imaginile atacului au fost pur și simplu oribile și greu de privit. Casa Albă nu are niciun indiciu că Ucraina ar fi fost implicată în atac”.

Un martor ocular a declarat pentru canalul Mash Telegram că au fost „cel puțin cinci” atacatori și că aceștia erau „bărboși”.

„Se comportau ca niște luptători antrenați. În momentul intrării în clădire, paznicii și oamenii care stăteau la ușă au fost uciși. Apoi au blocat intrarea principală. Teroriștii erau înarmați cu puști de asalt Kalașnikov. Unii purtau veste cu diverse muniții. Cel puțin doi dintre atacatori poartau rucsacuri, probabil cu cocktailuri Molotov”, a spus martorul.

Rusia nu s-a mai confruntat cu un atac terorist de amploare pe propriul teritoriu din 2017, când 14 persoane au fost ucise într-o explozie la metroul din Sankt Petersburg. Alte 34 de persoane au fost ucise în Volgograd în 2013, cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice de la Soci. Iar în 2011, atacatori cu bombă au ucis 30 de persoane pe aeroportul Domodedovo din Moscova.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre