Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai liniștit loc din lume a fost construit de Microsoft. A intrat în Guinness World Records în 2015 și arată ca o ceapă

Cel mai liniștit loc din lume a fost construit de Microsoft. A intrat în Guinness World Records în 2015 și arată ca o ceapă
Sediul Microsoft găzduiește cel mai liniștit loc din lume, înregistrat în Guinness World Records în 2015. Este vorba de așa numita „cameră anecoică”, ce arată ca o ceapă.

În anul 2015, gigantul tehnologic Microsoft a construit cea mai liniștită cameră din lume. Deși sunt momente când mulți spun că nu vor să mai audă pe nimeni și nimic, doar câteva persoane pot suporta să petreacă o perioadă îndelungată în acest spațiu. A intrat în Guinness World Records și are forma unei cepe.

Camera anecoică se află în sediul companiei din Redmond, Washington, SUA, iar pentru construcția acesteia a fost nevoie de doi ani. Camera este complet izolată fonic de zgomotele exterioare, iar orice zgomot intern este complet redus la tăcere. „Testele ultrasensibile” efectuate au prezentat o valoare medie a zgomotului de fond de -20,35 decibeli.

Este atât de multă liniște încât îți auzi bătăile inimii

Potrivit CNN, doar câteva persoane au reușit să suporte să petreacă mai mult de o oră în această cameră. O persoană începe să își audă propriile bătăi ale inimii într-un interval scurt de timp. Mai mult, specialiștii spun că mai târziu o persoană își poate auzi chiar și sângele curgând și oasele trosnind.

Scopul camerei anecoice este de a exclude orice zgomot exterior, astfel încât o persoană să se poată concentra doar pe sunetele produse de propriul corp. Liniștea completă și absolută face loc, în cele din urmă, unui țiuit intolerabil în urechi, deoarece nu există niciun sunet care să vină din lumea exterioară.

Cine a proiectat camera

Principalul proiectant al celui mai liniștit loc din lume este Hundraj Gopal, cercetător în domeniul vorbirii și al auzului de la Microsoft.

„Sunetele foarte slabe devin clar audibile deoarece zgomotul ambiant este excepțional de scăzut. Când vă întoarceți capul, puteți auzi această mișcare. Te poți auzi cum respiri și sună oarecum tare”, a mărturisit acesta cu câțiva ani în urmă.

Camera are o construcție în formă de ceapă care o izolează de restul clădirii și de lumea exterioară pentru a crea o liniște absolută și este ridicată din șase straturi de beton și oțel. Pentru a împiedica undele sonore să se reflecte înapoi în spațiu, în interiorul pereților, tavanului și podelei sunt introduse pene de fibră de sticlă.

Podeaua este o rețea de cabluri suspendate care absorb sunetul. Microsoft o utilizează pentru a analiza clicurile și bâzâiturile provenite de la dispozitive, inclusiv tastaturi, mouse-uri, ventilatoare și module de iluminare din spate ale panourilor tactile și ale afișajelor, precum și de la echipamente audio, cum ar fi microfoane, receptoare, căști și difuzoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre