Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai vechi leagăn de grădină din lume datează din 1926. E încă funcționabil

Cel mai vechi leagăn de grădină din lume datează din 1926. E încă funcționabil
Cel mai vechi leagăn de grădină din lume a fost găsit în spatele unei grădini de țară... și încă funcționează după aproape 100 de ani. Leagănul înalt de 4,5 metri se află în grădina familiei Wilkins din Kettering, Northants.

Leagănul de grădină din Kettering, Northamptonshire, a oferit distracție pentru generații de copii, dar, în mod remarcabil, are încă scaunul din lemn gros original, lanțurile și vopseaua roșie și verde. Și, cel mai interesant, e încă funcționabil.

Existența leagănului a fost descoperită după ce parcul a solicitat fotografii și dovezi ale echipamentelor de joacă vechi ale lui Wicksteed

Acesta se află în fosta grădină a unui conac care a aparținut familiei lui Charles Wicksteed, care a creat leagănul și toboganul din zilele noastre. Forma, dimensiunea și lipsa unei plăcuțe de identificare, care se afla pe toate echipamentele de joacă atunci când a început să le vândă în 1926, arată că a fost un prototip oferit de Wicksteed familiei sale ca parte a testelor de pre-producție.

Bărbatul a deschis parcul Wicksteed din Kettering în 1921, pentru că a vrut să dea ceva înapoi orașului pe care îl iubea. Existența leagănului a fost descoperită după ce parcul a solicitat fotografii și dovezi ale echipamentelor de joacă vechi ale lui Wicksteed, ca parte a unui proiect de arhivare a istoriei acestuia.

cel mai vechi leagan
Charles Wicksteed, inventatorul leagănului de grădină. Sursă foto: Daily mail

„Înălțimea și modul în care a fost construit ne-au făcut să credem că este vechi”

Leagănul se află acum în grădina anexelor conacului noilor proprietari Ian și Debbie Wilkins. Cât timp au fost mici, copiii acestora s-au jucat pe acest leagăn, dar familia a fost uimită să audă de semnificația sa istorică. „Leagănul era aici când ne-am mutat în casă acum 11 ani, iar înălțimea și modul în care a fost construit ne-au făcut să credem că este vechi și că se afla aici de ceva timp.

Dar abia când am auzit despre apelul pentru informații al parcului am făcut legătura și ne-am întrebat dacă era un prototip sau dacă făcea parte dintr-o primă serie de producție”, a declarat Wilkins.

Leagănul era vândut în anul 1926 pentru doar 6 lire sterline

Charles Wicksteed, inginer de meserie, a făcut inițial leagăne și tobogane pentru parcul său, apoi a continuat să le vândă în întreaga lume. Leagănul poate fi văzut într-un catalog datând din 1926, unde prețul era de doar 6 lire sterline și avea nevoie de un spațiu la sol de patru metri pe șase metri.

cel mai vechi leagan
Cel mai vechi leagăn de grădină din lume are aproape 100 de ani și e încă funcționabil

„Leagănul este vopsit în verde cu suporturi roșii culorile tradiționale ale lui Wicksteed”

„Conacul a aparținut familiei de foarte mult timp și îmi amintesc că se vorbea despre acest loc când eram mic. Dar când am făcut apel pentru informații despre echipamentele de joacă Wicksteed, nu am visat niciodată că această căutare ne va duce înapoi acolo. Leagănul este încă vopsit în verde cu suporturi roșii, care erau culorile tradiționale ale Wicksteed, dar, în mod semnificativ, nu există nicio plăcuță cu numele, care se afla pe toate echipamentele produse în comerț.

„Totul pare că ar putea supraviețui încă 100 de ani”

Este într-o stare remarcabilă. Există o uzură minoră a cadrului, dar scaunul mare și gros din lemn este la fel de robust ca întotdeauna și totul pare că ar putea supraviețui încă 100 de ani. Suntem foarte mândri de Charles Wicksteed și de modul revoluționar în care a schimbat pentru totdeauna timpul liber. Echipamentele de joacă Wicksteed au ajuns literalmente în cele patru colțuri ale pământului”, a mărturisit Oliver Wicksteed, președintele Wicksteed Charitable Trust și strănepotul lui Charles Wicksteed.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre