Expresia de a râde până mori se pare că provine de la filozoful grec Chrysippus, căruia o glumă cu i-ar fi fost fatală, iar cupele de aur nu au fost întotdeauna bine văzute, după întâmplarea generalului roman Marcus Crassus, ucis pentru bogăția sa.
Țestoasa ucigașă
Se pare că pentru dramaturgul Eschil o țestoasă a fost fatală. Acesta a trăit în secolele VI – V î. Hr., în Grecia antică, iar istoricii l-au numit „părintele tragediei clasice”. Dramaturgul a rămas în istorie nu doar prin piesele sale, dar şi prin întâmplarea ciudată care i-a adus moartea. În jurul anului 455 î. Hr.
În timp ce călătorea în oraşul Gela din sudul Siciliei, a murit strivit de o ţestoasă căzută din ghearele unui vultur. Pasărea devoratoare de ţestoase a lăsat să cadă prada de la înălţime, însă ar fi confundat chelia bărbatului cu o piatră de care voia să strivească broasca ţestoasă.
Râzi până mori
Râsul de măgar i-a adus sfârșitul filozofului grec Chrysippus, la vârsta de 73 de ani, în timpul Olimpiadei, la începutul secolului al doilea î.Hr.
Chrysippus a observat un măgar care-i mânca smochinele şi a strigat „Daţi măgarului un vin curat, pentru a spăla smochinele”. A râs atât de tare, încât a căzut la pământ, iar după câteva minute de râs necontrolat, a făcut spume la gură şi şi-a dat ultima suflare.
Unii autori ai vremii au susţinut că probabilitatea ca filozoful să moară astfel era infimă şi că decesul ar fi fost cauzat, mai degrabă, de consumul de vin nediluat, din timpul sărbătorii olimpice. Ar fi băut atât de mult, încât s-a intoxicat cu alcool.
Sfâșiat de lupi
Milo din Croton, un atlet grec din secolul al VI-lea î. Hr, faimos pentru puterea sa extraordinară. Istoricii antici relatau că se antrena pentru Jocurile Olimpice purtând adesea câte un taur pe umeri. Unii autori antici au spus povestea bizară a morţii sale.
La bătrâneţe, Milo, în timp ce se plimba printr-o pădure, a încercat să despice un copac cu mâinile goale. A rămas prins în trunchiul acestuia, fără a se mai putea mişca, iar o haită de lupi l-a sfâşiat.
Ucis pentru averea pe care o deținea
Generalul roman Marcus Licinius Crassus a trăit în secolele II – I î. Hr. şi a fost faimos pentru averea sa uriaşă, dar şi pentru crimele şi violurile săvârşite. În timpul unei bătălii a fost luat prizonier și forţat să bea o cupă de aur topit, simbol al al bogăţiei sale.
Într-o altă variantă, generalul roman ar fi fost ucis, iar apoi aurul topit i-ar fi fost turnat pe gât. Potrivit lui Plutarh, după ce Crassus a murit, a fost decapitat, iar ţeasta sa a fost folosită în recuzita unei piese de teatru, în care un actor o ridica şi o făcea să cânte.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook