Cele patru femei care i-au marcat viața Papei Francisc. S-a făcut preot dintr-o iubire neîmpărtășită

În timp ce lumea deplânge moartea Papei Francisc, primul pontif latino-american, un capitol tandru din viața sa timpurie captează din nou atenția: iubirea din copilărie pentru o fată pe nume Amalia Damonte.
Înainte de a-și dedica viața lui Dumnezeu și de a deveni cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, Jorge Mario Bergoglio a visat odată la un viitor diferit. Pe când era un băiat de 12 ani care creștea în cartierul Flores din Buenos Aires, tânărul Bergoglio s-a îndrăgostit de vecina Amalia Damonte.
Prietenia lor din copilărie a înflorit în ceva mai profund, ceea ce l-a determinat să îi scrie Amaliei o scrisoare în care o cerea în căsătorie: „Dacă nu mă căsătoresc cu tine, voi deveni preot”. Amalia, care locuia la doar patru uși distanță, și-a amintit momentul cu afecțiune în mai multe interviuri după ce Bergoglio a fost ales Papă în 2013.
„Era mare, matur, un băiat minunat. Am dansat, ne-am jucat pe trotuare și în parcuri. A fost o perioadă foarte frumoasă. Amândoi eram umili și ne păsa de cei săraci, eram spirite înrudite”, a declarat cu ceva timp în urmă femeia pentru presa argentiniană.
Cu toate acestea, povestea lor de iubire inocentă a fost de scurtă durată. Părinții severi ai Amaliei au dezaprobat relația și i-au interzis să se vadă sau să facă schimb de scrisori cu Bergoglio.
„Tatăl meu chiar m-a lovit pentru că am îndrăznit să scriu unui băiat”, a dezvăluit ea. Cei doi au pierdut legătura pentru o vreme, iar câteva luni mai târziu, Bergoglio a intrat la seminar, îndeplinind în cele din urmă jurământul pe care îl făcuse în scrisoarea sa.
În ciuda distanței pe care drumurile lor au luat-o, Amalia și Jorge ar fi continuat să facă schimb de scrisori în rare ocazii de-a lungul anilor, menținând o legătură liniștită și respectuoasă.
„Din fericire pentru el, i-am spus nu”, a glumit ea odată, recunoscând rolul pe care decizia ei l-a jucat în modelarea destinului său. Cunoscut la nivel mondial pentru umilința sa, compasiunea sa profundă și apărarea celor săraci și marginalizați, Papa a spus adesea că a fost modelat atât de pierderile vieții, cât și de binecuvântările ei.
Dar cea mai marcantă figură feminină din viața Papei Francisc a fost bunica lui, Rosa, care a ținut familia unită și i-a arătat calea spre credință. O femeie curajoasă care a traversat secolele. Bunica Rosa trăit între secolele XIX și XX și a emigrat din Piemont în Argentina, la 45 de ani, împreună cu soțul și fiul său Mario.
A fost o femeie care de foarte multe ori a trebuit să o ia de la zero, susținută întotdeauna de credința sa. Rosa Vassallo a jucat un rol esențial în transmiterea credinței nepotului său, Jorge Mario Bergoglio. Papa Francisc însuși a menționat-o adesea.
Rosa Vassallo a fost „o femeie credincioasă, care nu și-a pierdut niciodată speranța și care le-a vorbit nepoților săi despre originile sale italiene și piemonteze, învățându-i în primul rând să se roage și apoi dialectul piemontez”. Rosa Vassallo a fost înscrisă la Acțiunea Catolică și la sfârșitul Primului Război Mondial, când s-a mutat la Asti, a devenit instructor la Acțiunea Catolică.
Papa Francisc a fost cel mai mare din cinci frați, Alberto Horacio, Marta Regina, María Elena și Óscar Adrián. Maria Elena Bergoglio este singura soră care mai trăiește. Femeia locuiește în Argentina și duce o viață privată. Ultima dată când cei doi au vorbit a fost în Vinerea Mare.
Cei care au cunoscut-o spun că femeia pare făcută din aceeași stofă ca și fratele său. Umilă și nepretențioasă, nu s-a temut niciodată să spună ce gândește. Când au început să circule povești potrivit cărora ar fi devenit preot doar pentru că o tânără iubită i-a respins cererea în căsătorie, Maria Elena a fost acolo pentru a le respinge.
Ea a insistat că fratele ei era doar un copil la acea vreme, iar ideea de a se căsători nu a fost niciodată serioasă. „Pentru mine el a fost doar fratele meu”, a mărturisit sora Papei Francisc.
Toată viața, regina Elisabeta i-a fost aproape Papei Francisc, iar moartea Suveranului Pontif a readus în atenție această legătură cu unul dintre cei mai iubiți conducători ai lumii. Un lucru cu adevărat incredibil este faptul că ziua în care a murit Papa a fost cea în care suverana își serba ziua de naștere. Atât Papa Francisc, cât și regina Elisabeta și-au făcut datoria până în ultima zi a vieții lor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook