Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au „reînviat” lupii-teroare. Povestea lui Romulus și Remus, numiți „dire wolfs”

Cercetătorii au „reînviat” lupii-teroare. Povestea lui Romulus și Remus, numiți „dire wolfs”
Într-o lume fascinată de ideea readucerii speciilor dispărute, compania americană Colossal Biosciences a stârnit un val de entuziasm și controverse totodată. Cercetătorii au anunțat că au „reînviat” lupul teroare (dire wolf), o specie dispărută acum 10.000 de ani. Care e povestea primilor pui, Romulus și Remus.

Trei pui, doi masculi botezați Remus și Romulus, născuți în octombrie 2024, și o femelă pe nume Khaleesi, care a venit pe lume în ianuarie 2025, sunt prezentați de cercetători drept „primii lupi teroare” ai erei moderne -dire wolfs.

Lupi cenușii supuși unor modificări genetice

„După o absență de peste 10.000 de ani, echipa noastră este mândră să readucă lupul teroare (dire wolf) în ecosistemul său de drept,” se arată pe site-ul companiei Colossal Biosciences.

Puii au fost prezentați ca o reușită istorică, dar Michael Le Page, într-un articol din New Scientist, dezvăluie realitatea: acești lupi nu sunt direcți descendenți ai speciei extincte Aenocyon dirus, ci lupi cenușii supuși unor modificări genetice menite să le confere trăsături asemănătoare.

„Va dura un an sau mai mult pentru a vedea dacă aceste schimbări au efectul dorit”

Bazându-se pe ingineria genetică și pe ADN-ul străvechi, conservat, oamenii de știință de la Colossal Biosciences ar fi descifrat genomul lupului teroare, au rescris codul genetic al lupului cenușiu comun pentru a se potrivi cu acesta și, folosind câini domestici ca mame surogat, i-au adus pe lume pe pui. Romulus și Remus au venit pe lume toamna trecută, iar sora lor, Khaleesi, la începutul lui 2025.

Romulus și Remus sunt controlați și nu există planuri de reproducere

Cercetătorii au „reînviat” lupii teroare. Povestea lui Romulus și Remus
Remus, lupul teroare

„Va dura un an sau mai mult pentru a vedea dacă aceste schimbări au efectul dorit”, a declarat Beth Shapiro, șefa departamentului științific al Colossal, într-un interviu pentru New Scientist, subliniind că puii sunt încă în dezvoltare.

Remus, Romulus și Khaleesi sunt crescuți într-un loc secret de 800 de hectare în nordul Statelor Unite, unde sunt observați, îngrijiți și controlați strict, fără planuri de reproducere.

Romulus și Remus măsoară 1,5 metri și cântăresc 80 de kilograme

Romulus și Remus se comportă ca niște căței, se fugăresc, se luptă, se alintă, dar păstrează distanța și se retrag dacă se apropie cineva de ei. La șase luni măsoară deja aproape 1,5 metri lungime, cântăresc 80 de kilograme și ar putea crește până la 1,8 metri și 150 de kilograme.

Matt James, responsabilul principal pentru animale al companiei, care a lucrat ca director senior pentru îngrijirea animalelor la Zoo Dallas și Zoo Miami, a povestit și un episod interesant cu Romulus și Remus.

„Pentru mine a fost un moment șocant, înfricoșător”

Personalul cântărea micuții pui, iar unul dintre tehnicienii veterinari a început să cânte un cântec din Mica Sirenă. La un moment dat, lupii s-au întors și au început să urle… ca răspuns „Pentru mine a fost un fel de moment șocant, înfricoșător. Acești pui au fost primii care au produs un urlet care nu mai fusese auzit pe Pământ de peste 10.000 de ani”, a mărturisit Matt James.

Specia nu a mai fost văzută de 10.000 de ani

Cercetătorii au „reînviat” lupii teroare. Povestea lui Romulus și Remus
Romulus și Remus când erau micuți

Lupul teroare cutreiera odinioară un areal american care se întindea până în sudul Venezuelei și până în nordul Canadei, dar niciunul nu a mai fost văzut de peste 10.000 de ani, când specia a dispărut. Cu toate acestea, au fost descoperite o mulțime de rămășițe ale acestei specii în întreaga Americă.

Compania vrea să creeze acum un șoarece lânos

Lupul teroare nu este singurul animal pe care compania americană, fondată în 2021 și care are în prezent 130 de oameni de știință, vrea să îl readucă în viață. Pe lista lor de dorințe se află mamutul lânos și tigrul tasmanian.

În martie a.c., compania a surprins comunitatea științifică cu vestea că a copiat ADN-ul mamutului pentru a crea un șoarece lânos, o creatură cu blana lungă și aurie și metabolismul accelerat al grăsimilor mamutului.

De asemenea, compania susține că aceleași tehnici pe care le utilizează pentru a readuce la viață specii dispărute, ar putea împiedica animalele existente, dar pe cale de dispariție, să intre în extincție.

„Suntem o forță evolutivă în acest moment. Noi decidem care va fi viitorul acestor specii”, a mărturisit Beth Shapiro, directorul științific al Colossal.

Sursă foto: time.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre