Simona Ionescu / Redactor Șef

Certificatul verde trebuie descărcat din nou! Anunțul momentului

Certificatul verde trebuie descărcat din nou! Anunțul momentului
Se anunță schimbări în ceea ce privește certificatul verde. Autoritățile au dat noi precizări.

Pentru multe lucruri care odinioară făceau parte din normalitate, e nevoie acum de certificatul verde.

Certificatul verde trebuie descărcat din nou! Anunțul momentului

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 lămurește problema în privința certificatului verde. Potrivit autorităților, certificatul digital este valid după 10 zile de când este făcută schema completă de vaccinare.

“Se poate genera și după prima doză, dar nu este valid. Trebuie să aveți schemă completă de vaccinare și să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, au mai spus de la CNCAV. Pentru a-l folosi, certificatul verde se poate descărca de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro/. Acesta poate fi utilizat atât în variantă tipărită, dar și digital, pe telefon.

Cine poate beneficia de certificatul digital UE

Pot obține certificatul digital UE persoanele cu schema completă de vaccinare, dar și cele care au făcut cel puțin o doză de vaccin. Precum și persoanele care au făcut schema completă într-un stat non UE, sunt cetățeni români sau membrii familiilor. „Pentru doza 3 se generează un certificat nou.

Va apărea 3/3 la numărul de doze. Va fi valid imediat de la generare”, au afirmat reprezentanţii RO Vaccinare. Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Aceasta se poate descărca gratuit din Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă Android.

Ce spune Rafila despre acest certificat

În urma unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că obligativitatea prezentării certificatului verde este și o decizie politică, nu doar medicală.

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei alternative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde. (…)

Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a spus ministrul.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre