Noi imagini alarmante au fost surprinse zilele acestea în China, unde pandemia pare că se întâmplă din nou. Oamenii poartă măști, ca în perioada în care era dezlănțuit Covid, iar numărul mare de pacienți bolnavi au umplut până la saturație spitalele. Boala, momentan misterioasă, afectează mai ales copiii. Presa locală a scris săptămâna trecută că spitalele din Beijing și de la 800 km nord-est din Liaoning au fost „copleșite de copii bolnavi” cu simptome neobișnuite. Boala include inflamația plămânilor și febră mare, dar fără tuse.
Și postul taiwanez FTV News a transmis același lucru, că spitalele chineze sunt „copleșite” de copii bolnavi. Acesta a adăugat că „părinții s-au întrebat dacă autoritățile nu ascund, din nou, epidemia”. O filmare recent publicată a fost certificată ca fiind de la unul dintre spitalele care se confruntă cu focarul, dar nu se știe exact când a fost realizată.
Potrivit relatărilor interne din China, focarele au afectat unele spitale din nordul Chinei, inclusiv din Beijing, iar autoritățile sanitare au cerut publicului să ducă copiii cu simptome mai puțin severe la clinici și alte facilități.
China, imaginile apocalipsei în presa străină
Și presa străină a surprins oameni îngrijorați, purtând mască, în timp ce iau parte la activități cotidiene. Imaginile arată o mulțime de oameni purtând măști adunați într-un spital din Beijing, pe fondul temerilor legate de pneumonia misterioasă de care se îmbolnăvesc chinezii, unul după altul. Asta, în timp ce oficial, China insistă că gripa și virusurile obișnuite de iarnă sunt de vină, și că în spatele valului de îmbolnăviri nu ar fi niciun virus nou.
Alte imagini alarmante arată că oamenii se deplasează la fel, cu masca pe față, inclusiv pe stradă. Deja apar scene haotice în Beijing, pe fondul groazei că a izbucnit o nouă pandemie, ascunsă de autorități. Tot ce au oficialii de spus în fața valului de îmbolnăviri, e încurajarea locuitorilor să se îmbrace mai gros, să se distanțeze social și să stea acasă dacă nu se simt bine.
OMS, intervenție publică rară. S-au cerut lămuriri
Șefii din domeniul Sănătății susțin că numărul mare de cazuri de gripă ar fi cauzate de virusuri normale. Aceasta ar trebui să fie prima iarnă complet fără o izolare indusă de Covid în China. Beijingul a început să-și slăbească politicile stricte la nivel național „zero-Covid” abia în decembrie anul trecut, după protestele în masă în care oamenii i-au cerut lui Xi Jinping să demisioneze.
În ciuda articolelor care menționează că pacienții nu mai au locuri în spitale, Ministerul Sănătății din China susține că țara poate face față creșterii numărului bolnavilor. Între timp, situația a devenit cunoscută la nivel mondial, stârnind îngrijorare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut o intervenție publică rară, solicitând oficial de la Beijing informații suplimentare despre aceste infecții. Este de notat că agenția de sănătate a ONU facede obicei astfel de solicitări cu ușile închise.
Acum însă, OMS a transmis public că a cerut date suplimentare Chinei printr-un mecanism juridic internațional. Oficialii OMS au spus că există prea puține informații în acest moment pentru a evalua în mod corespunzător riscul acestor cazuri raportate de boli respiratorii la copii. Comentatorii au subliniat că valul de îmbolnăvire este în mod ciudat similar cu informațiile apărute chiar înainte de Covid, situație pe care China a fost acuzată că a mușamalizat-o.
Cauza îmbolnăvirilor, „o suprapunere a virușilor obișnuiți”
Într-o nouă declarație, duminică, ministerul Sănătății chinez a susținut că creșterea numărului de cazuri este cauzată de gripă și de alți agenți patogeni cunoscuți. A exclus un virus nou, precum cel care a declanșat Covid. Este însă de amintit că înainte de recunoașterea apariției covid, China s-a confruntat cu un val misterios de pneumonie, în decembrie 2019.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate a declarat că actualele infecții respiratorii sunt cauzate de „o suprapunere a virușilor obișnuiți precum gripa și RSV, precum și bacterii ca mycoplasma pneumoniae”. Oficialii au adăugat că Ministerul Sănătății a cerut autorităților locale să deschidă mai multe clinici și să promoveze vaccinurile în rândul copiilor și vârstnicilor.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Mi Feng, a sfătuit oamenii să poarte măști și a cerut autorităților locale să se concentreze pe prevenirea răspândirii bolii în locuri aglomerate, cum ar fi școlile și casele de bătrâni. Autoritățile sanitare chineze mai susțin că numărul mare de îmbolnăviri e cauzat de creșterea numărului de virusuri de iarnă care lovesc mai puternic națiunea din cauza imunității scăzute a populației în prima iarnă complet fără restricții de pandemie.
Sursa foto: Instagram, Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook