Simona Ionescu / Redactor Șef

Chinezii pleacă pe Lună. Cum au fost botezate navele spațiale și cum arată. Foto

Chinezii pleacă pe Lună. Cum au fost botezate navele spațiale și cum arată. Foto
Agenția spațială chineză a dezvăluit numele navelor spațiale care speră să ducă astronauții chinezi pe Lună până în 2030. Ce nume a primit nava spațială.

Într-un comunicat de presă, Agenția Spațială Chineză cu echipaj uman a declarat că dezvoltarea „progresează bine” pentru nava spațială Mengzhou, sau Dream Vessel, modulul de aterizare, Lanyue, sau Embracing the Moon, și o rachetă purtătoare super grea numită Long March 10. Navele fac parte dintr-un program ambițios prin care Beijingul speră să își confirme statutul de mare putere spațială. Când vor pleca chinezii pe Lună.

China vrea să fie a doua țară care să trimită astronauți pe Lună

China nu a făcut publică o dată pentru preconizata sa misiune lunară cu echipaj uman, dar a declarat că aceasta va avea loc până în 2030, având în vedere că își propune să devină doar a doua țară care să trimită astronauți pe Lună. Nava spațială Mengzhou este alcătuită atât dintr-un modul de reintrare, care va găzdui astronauții și va servi drept centru de control.

Cât și dintr-un modul de serviciu pentru sistemele de alimentare și de propulsie. Vehiculul va avea o lungime de aproape 9 metri și o greutate de 22 de tone, potrivit presei de stat. Modulul lunar Lanyue va găzdui doi astronauți și un rover de 200 de kilograme, potrivit rapoartelor.

Numele navelor au fost alese după 2000 de propuneri solicitate de chinezi

Numele navelor au fost alese de un grup de experți din aproape 2.000 de propuneri solicitate de la public, potrivit agenției spațiale. „Lanyue” a apărut pentru prima dată într-un poem scris de fondatorul Republicii Populare Chineze, Mao Zedong, în 1965, și „simbolizează aspirația și încrederea poporului chinez în explorarea universului și în expediția pe Lună”, a precizat agenția. Numele Mengzhou este legat de „visul națiunii chineze de a ajunge pe Lună”, a adăugat agenția.

Chinezii pleacă pe Lună

Visul liderului Xi Jinping de a „întineri” țara

Programul spațial al Beijingului a fost asociat de mult timp cu „visul chinezesc” al liderului Xi Jinping de a „întineri” țara și de a atinge un loc de putere și prestigiu la nivel global, inclusiv în ceea ce privește capacitățile sale tehnologice. Ambițiile Chinei vin în contextul în care tot mai multe țări își ridică nivelul programelor spațiale, având în vedere potențialul beneficiu științific.

China vrea să construiască o stație internațională permanentă de cercetare la polul sud lunar

Dar și prestigiul național și accesul la resurse și la continuarea explorării spațiului cosmic, pe care le-ar putea aduce misiunile lunare de succes și alte evoluții. China se așteaptă, de asemenea, ca următoarele sale misiuni să colecteze date în vederea atingerii unui alt obiectiv lunar – construirea unei stații internaționale permanente de cercetare la polul sud lunar până în 2040.

SUA vrea să trimită astronauți pe Lună în 2026

Statele Unite ale Americii își intensifică programul lunar, NASA anunțând luna trecută planul său de a trimite astronauți pe Lună în 2026, cu un an mai târziu decât programul inițial. Acest lucru ar marca o premieră pentru SUA de la misiunile Apollo de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre