Simona Ionescu / Redactor Șef

Chinezii și-au făcut găuri în blocuri. Motivul este unul extrem de important

Chinezii și-au făcut găuri în blocuri. Motivul este unul extrem de important
Dacă pentru orice altă persoane să vadă găuri într-un bloc pare ceva desprins din lumea paranormală, chinezii au o altă părere.

Locuitorii din China consideră că această gaură este o deschidere feng shui pentru „dragonii spirituali” care locuiesc pe dealurile din spate. Iar blocarea drumului lor în apă va aduce ghinion. Această credință a persistat de-a lungul anilor.

Proprietăți cu goluri în mijloc

Repulse Bay este un complex de apartamente de lux din Hong Kong, renumit la nivel local pentru gaura curioasă tăiată în corpul fațadei sale ondulate. Nu este singura. De-a lungul coastei insulei Hong Kong, se găsesc mai multe proprietăți cu goluri în mijlocul lor.

Există reședința Larvotto din Ap Lei Chau, o mică insulă în largul coastei de sud, cu „grădini cerești” scobite. Mai la vest, în Pok Fu Lam, se află complexul Bel-Air on the Peak – care cuprinde opt blocuri turn. A fost proiectat de Foster + Partners – are un „vizor” de dimensiuni considerabile, care oferă vedere la ocean sau la munte.

Sistem antic de invocare a fericirii

Se zvonește chiar că aceste decupaje ciudate au legătură cu feng shui, un sistem chinezesc antic de invocare a fericirii și a norocului. Se spune că astfel de găuri acționează ca niște porți de acces pentru „dragonii spirituali” care locuiesc pe dealurile din spatele turnurilor, iar blocarea căii dragonilor către apă ar putea aduce ghinion locuitorilor din zonă.

Bloc cu găuri în Hong Kong. Sursă foto: CNN

The Repulse Bay, primul complex de acest fel din Hong Kong

Construit de compania The Hongkong and Shanghai Hotels în 1986, la un cost de 38 de milioane de dolari, The Repulse Bay este un complex rezidențial de 88.733 de metri pătrați (955.546 de picioare pătrate) orientat spre ocean, cu o gaură imensă de 16 metri lățime și 24 de metri înălțime. Designul neobișnuit a fost ales pentru estetica sa dramatică. „Credem că a fost primul de acest fel din Hong Kong”, spune Martyn Sawyer, director de grup pentru proprietăți pentru Hongkong și Shanghai Hotels.

Teoria „dragonului spiritual”

„Inițial, gaura a fost un șoc pentru mulți oameni, pentru că nu mai văzuseră așa ceva nici măcar în oraș, darămite în partea mai verde a Hong Kong-ului”, spune Ann Tsang, un director de creație care s-a mutat în Hong Kong din Scoția în 1984 și a locuit în apropierea proprietății timp de mai mulți ani. A existat, de asemenea, o lamentație pentru pierderea proprietății pe care turnul a înlocuit-o: Hotelul Repulse Bay, construit în 1920.

Dar, așa cum s-a întâmplat în cazul multor clădiri coloniale joase din Hong Kong, în 1982 a fost demolat pentru a face loc unei clădiri înalte mai eficiente din punct de vedere spațial. Deși gaura Repulse Bay nu a fost inspirată de feng shui, teoria „dragonului spiritului” a apărut la nivel local. Aceasta i-a ajutat pe locuitorii din Hong Kong să se împace cu ideea noii clădiri, spune Tsang. „A fost ca și cum am pierdut o clădire colonială, dar uitați-vă la asta, este super contemporană. Și, apropo, are un fel de aspect misterios, mitic”, susține acesta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre