China a anunțat că a dat naștere primei maimuțe „chimerice” vii din lume, un animal creat în laborator cu ajutorul unor celule speciale.
Puiul are ochi verzi și vârful degetelor galbene
Cercetătorii au prelevat celule de la doi embrioni din aceeași specie de maimuțe, macacii mâncători de crabi, care erau diferiți din punct de vedere genetic și le-au fuzionat. Echipa a folosit celule de la embrioni de șapte zile, le-a amestecat cu cele de la un embrion de cinci zile și a implantat combinația în femelele de macac, rezultând un pui viu cu ochi verzi strălucitori și cu vârful degetelor galbene.
În timp ce majoritatea animalelor conțin celule mixte de la părinții lor, maimuța chimerică s-a născut cu mai multe celule distincte din punct de vedere genetic, având ADN distinct de la fiecare părinte biologic.
Corpul puiului de maimuță a avut multe celule donatoare detectate de la ambii embrioni în creier, inimă, rinichi, ficat, tractul gastrointestinal, testicule. Echipa din China a declarat că această lucrare are implicații vaste, cum ar fi faptul că le permite să crească populațiile de animale care sunt pe cale de dispariție și să învețe mai multe despre FIV.
„Această lucrare ne-ar putea ajuta să generăm modele de maimuțe mai precise pentru studierea bolilor neurologice”
„Acesta este un obiectiv căutat de mult timp în acest domeniu. Această lucrare ne-ar putea ajuta să generăm modele de maimuțe mai precise pentru studierea bolilor neurologice, precum și pentru alte studii de biomedicină”, a declarat autorul principal, Zhen Liu, de la Academia Chineză de Științe.
Chimerele fac parte de mult timp din istorie, fiind asociate cu creaturi din mitologia greacă, cum ar fi grifonii care sunt jumătate leu și jumătate vultur.
Dar oamenii de știință le-au creat în laborator. Lucrările s-au concentrat asupra celulelor stem, materia primă a organismului din care sunt generate toate celelalte celule cu funcții specializate. Liu și echipa sa au folosit linii de celule stem, un grup de celule cultivate în laborator pornind de la o singură celulă stem, prelevate de la un embrion în vârstă de șapte zile.
Acestea au fost injectate în embrioni în vârstă de patru până la cinci zile, care au fost apoi implantați în femele de macac, rezultând 12 sarcini și șase nașteri. Dintre cele șase, un pui de maimuță s-a născut viu și a supraviețuit timp de 10 zile. Analizele au arătat că acest nou-născut de sex masculin avea celule stem de la donator în 26 de tipuri diferite de țesuturi, cum ar fi creierul, inima și ficatul, variind de la 21% la 92%.
Cercetătorii au declarat că munca lor a respectat reglementările etice naționale din China
„Doar având mai multe celule (care) sunt parțial distribuite pe tot corpul maimuței, fără o formare reală sau structuri clare – nu se poate spune că este o chimeră, strict vorbind. Așadar, diferența aici este că acum avem un nivel de contribuție foarte ridicat, celulele donatoare formând o mare parte din țesuturi (și) structuri complexe pe tot corpul maimuței”, a mărturisit profesorul Mu-Ming Poo, director științific al Institutului de Neuroștiințe din cadrul Academiei Chineze de Științe.
Cercetătorii au declarat că munca lor a respectat reglementările etice naționale din China. Aceștia au precizat că, începând cu următoarele etape, doresc să exploreze „mecanismele care stau la baza supraviețuirii embrionilor în animalele gazdă. Sănătatea maimuței este încă o problemă. Dacă vrem să producem un model de maimuță, trebuie să avem o chimeră mai bună care să poată trăi mai mult”, a mai spus profesorul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook