Pentru o perioadă de cinci ani, Ungaria va fi condusă de o femeie. Ce are de gând să facă Katalin Novak.
Cine e prima femeie președinte a Ungariei. A fost jurnalist, e soția unui bancher influent și aleargă la maraton
Potrivit EFE, Parlamentul de la Budapesta a desemnat-o ca președinte al Ungariei pe Katalin Novak. E pentru prima dată când o femeie va sta pe fotoliul de lider al Ungariei. Aceasta a fost aleasă pentru cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului Fidesz (ultranaţionalist).
Aceasta va intra în pâine pe data de 10 mai. Novak a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate, dintr-un număr total de 199 de deputaţi. Candidatul opoziției, Peter Rona, a avut doar 51 de voturi.
A declarat inacceptabilă invazia rusă din Ucraina
Katalin Novak a avut și primul discurs în calitate de lider al Ungariei. Noua președintă a promis că va fi “un bun lider de stat, care o să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Tot ea a spus că invazia rusă în Ucraina este “inacceptabilă”. Novak a fost felicitată de primul ministru al Ungariei, Viktor Orban cu care este în relații foarte bune.
Cunoaște patru limbi străine
Katalin Novak a studiat în Ungaria și Franța Economie, Drept și Administrație Publică. Aceasta a locuit în Franța, Germania și SUA și vorbește patru limbi străine: engleză, franceză, spaniolă și germană. Noul președinte al Ungariei are trei copii și un lucru mai puțin cunoscut, aleargă la maraton. Soțul ei este Attila István Veres, din 2013 directorul pieței monetare și valutare al Băncii Magyar Nemzeti.
Katalin a fost jurnalist, dar a ales un alt drum, începându-și cariera politică în 2001, în timpul primului guvern Orban, la Ministerul Afacerilor Externe. S-a specializat în afaceri europene. În anul 2010, a devenit consilier ministerial, iar în 2012 a fost desemnată șef de cabinet al Ministerului Resurselor Umane (EMMI). Doi ani mai târziu, a devenit secretar de stat pentru familie și tineret în cadrul EMMI și în octombri 2020 așezată pe fotoliul de ministru al familiei în octombrie 2020. Noua președintă a Ungariei a fost și reporter al Ministerului Afacerilor Externe.
Sursă foto: fanatik
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook