Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine sunt salariații care ar putea ieși mai repede la pensie. Sunt ultimele informații

Cine sunt salariații care ar putea ieși mai repede la pensie. Sunt ultimele informații
Un nou proiect legislativ are în vedere modificarea Legii pensiilor. Acesta este deja în dezbaterea senatorilor. Una din prevederi vizează o anume grupă de salariați. Aceștia ar putea ieși mai repede la pensie.

Prin proiectul de lege care a ajuns în dezbatere, la Senat, se urmărește modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Miza e introducerea unei noi categorii  în lista locurilor de muncă în condiții speciale.

Conform documentului, în categoria locurilor de muncă în condiții speciale vor fi încadrate și „activitățile desfășurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit legislației anterioare”.

Astfel, angajații din acest sector de activitate vor putea să iasă la pensie mai repede  din cauza faptului că „activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului”, profesioniștii din domeniu fiind expuși, de-a lungul anilor de muncă, la noxe (diverși aerosoli de substanțe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum.

Se reduce vârsta de pensionare în cazul salariaților din industria chimică și petrochimie

Astfel, pentru cei care au lucrat în industria chimică sau petrochimie, reducerea vârstei standard de pensionare va fi de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani. De asemenea, în proiectul aflat în dezbatere se stabilește că va fi asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități la locurile de muncă încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit vechii legislații, aflate în fabricile cu profil chimie și petrochimie.

La cerere, persoanele din domeniu care au ieșit deja la pensie, pot beneficia de prevederile viitorului act normativ. În cazul acestor persoane se va recalcula pensia.  Dacă, în urma recalculării, va rezulta o valoare mai mică a pensiei, ei vor primi cuantumul mai avantajos.

Alte locurilor de muncă încadrate în condiții speciale

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale apar acum manipularea materiilor toxice și pulverulente, a produselor chimice și petrochimice, a cărbunilor și a minereurilor: docheri, docheri-mecanizatori, conducători de utilaje portuare, dar și curățarea rezervoarelor și tancurilor, precum și a canalelor subterane care conțin substanțe foarte periculoase sau cancerigene din unitățile chimice și petrochimice.

Pentru a se putea aplica noile prevederi, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele țării și, în final, publicat în Monitorul Oficial, atenționează Avocatnet.ro.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre