Programul Prima Casă a devenit Noua Casă din 2020. Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa, conform FNGCIMM, este în valoare de două miliarde lei. Programul care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.
„Astăzi am semnat continuarea programului. Alocarea se va menține în prima fază la nivelul de anul trecut”, a precizat ministrul Adrian Câciu, vineri, la o conferință de presă.
Ministrul a precizat că suma alocată pentru programul Noua Casă poate fi suplimentată.
Cine poate beneficia de programul Noua Casă 2022
Programul Noua Casă 2022 este destinat acelor români care își doresc să își cumpere o locuință. Persoanele fizice care vor să își achiziționeze o casă prin acest program trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Solicitantul nu trebuie să dețină o proprietate, nici singur și nici împreună cu soțul sau soția. Excepție fac persoanele care dețin o proprietate a cărei suprafață utilă este mai mică de 50 mp.
O a doua condiție este achiziționarea unei singure locuințe.
A treia condiție este ca proprietarul să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Proprietarii trebuie să dea o declarație pe propria răspundere în care să precizeze toate aceste lucruri.
Mai mult, cei care solicită creditul trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care vor să o achiziționeze.
Ce sumă de bani poate fi obținută prin Programul Noua Casă 2022
Programul Noua Casă 2022 vine și cu o serie de schimbări.
Avansul minim obligatoriu diferă în funcție de valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată, după cum informează inițiatorul
– locuințele cu preț de maximum 70.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%.
– locuințele cu prețul cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%.
În cadrul programului Noua Casă 2022 pot fi achiziționate și locuințe a căror valoare depășește 140.000 euro, însă proprietarul trebuie să achite diferența din alte surse.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook