Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine vrea să viziteze casa lui Nicolae Ceaușescu din Scornicești poate plăti cu… țigări. Cum arată locul în care s-a născut dictatorul

Cine vrea să viziteze casa lui Nicolae Ceaușescu din Scornicești poate plăti cu… țigări. Cum arată locul în care s-a născut dictatorul
Amplasată la ieșirea din Scornicești, casa în care s-a născut Nicolae Ceaușescu se distruge pe zi ce trece. Aceasta datează din jurul anului 1890, iar ploile o distrug încet, dar sigur.

O locuință simplă, văruită cu alb e la un pas să devină o simplă amintire dacă nu se vor lua măsuri urgente. Casa a rămas nepoților lui Nicolae Ceaușescu.

Țigări în loc de bani

De întreținerea casei și a curții se ocupă un angajat al primăriei, alături de soție, femeia afirmând că oricine intră în casa lui Ceaușescu va plăti cât vrea, iar cine nu are bani, poate lăsa țigări.

Aici a venit pe lume Nicolae Ceaușescu

„Ceaușescu a avut nouă frați și surori, copiii și nepoții acestora au preluat gospodăria. Nu au dorit să facă muzeu, aici este proprietatea privată, cine vizitează casa lasă cât dorește, dacă n-are bani poate să lase și niște țigări. Noi locuim la bloc în Scornicești, dar toată ziua stăm aici, la curte.

„Pe Valentin Ceaușescu nu l-am văzut niciodată”

Dintre rudele lui Ceaușescu, pe aici mai vin Gina, o nepoată a Elenei Bărbulescu, sora lui Ceaușescu, care trăiește în America, care ne vizitează de două ori pe vară. Și Nicu Ceaușescu, fiul lui Ion Ceaușescu, un alt frate, care are un club de echitație la București. Ei ne lasă bani pentru toate cele necesare. Pe Valentin Ceaușescu nu l-am văzut niciodată, o avea problemele lui, o fi bolnav, nu știu ce să spun”, a mărturisit femeia pentru Fanatik.

Casa a fost la un pas să fie inundată

În curte se cultivă roșii și castraveți

Pe de altă parte, femeia susține că a transformat curtea, a pus ceapă, roșii și alte legume, iar moștenitorii dictatorului au fost foarte încântați. Plus că a fost înlocuit și acoperișul care era de stuf. „Acum câțiva ani, pe-aici, prin curte, era o dezordine de îți era și rușine.

Am început să săpăm pământul, să sădim roșii, castraveți, ceapă și alte legume, am plantat viță-de-vie și pomi fructiferi, acum avem tot ce ne trebuie de la această grădină. Tare mult le-a plăcut celor din familia Ceaușescu când au văzut cum am transformat curtea.

I-a căzut nasul…

„Prin cel vechi începuse să intre apa, nu cred că ar mai fi rezistat o iarnă”

L-am înlocuit anul trecut, au venit niște băieți de la Rucăr specializați în lucrări de genul ăsta. Prin cel vechi începuse să intre apa, nu cred că ar mai fi rezistat o iarnă. La cum arată pereții, casa nu ar mai fi rămas în picioare, s-ar fi surpat”, a declarat femeia pentru sursa citată.

În ceea ce privește bustul lui Ceaușescu din curte e pe ducă, iar ultima dată i-a căzut nasul și urechile. “Bustul ăsta este din ipsos, nu e rezistent deloc. Din cauza ploilor, caniculei și a gerului crapă prin diverse locuri, ultima oară i-au căzut urechile și nasul, a trebuit să-i pună unele noi”, a mai spus femeia.

Gigi Becali de la intrarea spre Scornicești

De ani buni, aproape de intersecția drumului național București-Craiova cu șoseaua care duce spre Scornicești, se află postat bustul din ghips al lui Gigi Becali. A fost amplasat în fața unui restaurant, al cărui patron o fi fost fan al echipei Steaua. Restaurantul e dezafectat acum, ca si benzinăria care se vede în fotografie.

Probabil că opera aparține aceluiași artist care a făcut și bustul lui Nicolae Ceaușescu, amplasat în curtea casei natale și despre care se spune că ar fi modelat-o în ghips pe Simona Halep.

De-a lungul anilor, bustul lui „Nea Gigi” a fost de câteva ori mânjit cu vopsea, i s-a cibit nasul, dar cineva l-a tot curățat.

Trebuie făcută o precizare. Chiar dacă bustul e proptit la 5 km de Scornicești și parcă ar indica de acolo celebra localitate, Gigi Becali n-are nicio legătură cu neamul Ceaușescu sau cu Oltenia. În schimb, e păcat că autoritățile locale nu reușesc de atâția ani să facă un proiect prin care să transforme Scorniceștiul într-un orășel turistic care a dat lumii un dictator comunist, rămas însă în istorie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre