Simona Ionescu / Redactor Șef

Crăciunul tradițional, anulat! Meteorologii au senzația că nu-i va crede nimeni, dar harta meteo e clară

Crăciunul tradițional, anulat! Meteorologii au senzația că nu-i va crede nimeni, dar harta meteo e clară
În fața vacanței de Crăciun, toți românii vor să știe cum va fi vremea. În funcție de prognoză vor putea ști ce îi așteaptă dacă pleacă în excursii, dar și cum vor petrece sărbătorile de iarnă acasă.

Meteorologii au spus ce vreme vine în zilele următoare, iar anunțul lor nu e unul chiar confortabil pentru cei care sperau la un Craciun tradițional, cu zăpadă şi temperaturi ideale pentru degustarea unui vin fiert.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat harta meteo pentru ultimele două săptămâni din 2023, iar valorile anunțate par greu de crezut.

În Ajun de Crăciun, 14 grade în Bucureşti

A doua jumătate a lunii decembrie începe cu temperaturi mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă, după care valorile termice vor oscila de la o zi la alta. În Capitală, în ajunul Crăciunului se preconizează 14 grade celsius ziua și 7 grade noaptea.

Cum va fi vremea în Banat

În Banat, prima parte a intervalului ridică temperaturile din timpul zilei comparativ cu cele care ar fi normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor care va atinge valori de 11…12 grade Celsius în zilele de 19 și 20 decembrie. În timpul nopților se vor înregistra minime medii de -2…0 grade Celsius.

Între 21 și 25 decembrie temperaturile vor oscila de la o zi la alta. Media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 8 grade Celsius, iar cea a minimelor între -1 și 2 grade Celsius. După Crăciun, în zilele de 26 și 27 decembrie, meteorologii estimează că media temperaturilor din tipul zilei poate ajunge la 8… 9 grade Celsius.

Apoi, până la finalul lunii decembrie, este așteptată o scădere a valorilor termice spre medii de 6 grade Celsius. „În tot acest interval media temperaturilor nocturne se va situa în jurul pragului de îngheț (0 grade Celsius)”, mai precizează ANM. Între 22 și 26 decembrie temporar se vor semnala precipitații, la început ploi, apoi și sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv după data de 27 decembrie.

Cum va fi vremea în Crișana

Și aici începutul perioadei va fi marcat de temperaturi mai ridicate decât cele normale. Pe 19 și 20 decembrie, în timpul zilei, media maximelor se va îndrepta către valori de 9… 10 grade Celsius, iar noaptea, media minimelor va fi de -2… -1 grad Celsius. Valorile termice vor fi oscilante între 21 și 25 decembrie. Media maximelor va fi cuprinsă între 3 și 6 grade Celsius, iar cea a minimelor, între -2 și 1 grad Celsius.

Și în Crișana este prognozată o încălzire a vremii imediat după Crăciun, când media valorilor diurne ar putea urca spre 7… 8 grade Celsius. Ulterior, temperaturile vor începe să scadă spre medii de 4… 5 grade Celsius. Noaptea, media temperaturilor va fi în jurul valorii de zero grade Celsius. De asemenea, sunt așteptate precipitații în perioada 22 – 26 decembrie, la început ploi, apoi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar după 27 decembrie sunt posibile din nou precipitații mixte.

Cum va fi vremea în Dobrogea

Vremea, peste zi, în Dobrogea, va valori termice diurne în creștere, spre o medie de 12 grade Celsius în 20 decembrie. În timpul nopților sunt prognozate minime medii de 1… 3 grade Celsius. Temperaturile vor fi ușor mai ridicate pe litoral. Până la sfârșitul lunii decembrie, media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 8 grade Celsius, iar cea a minimelor, între 0 și 4 grade Celsius. În zilele de 23 și 24 decembrie, temporar se vor semnala ploi slabe.

Cum va fi vremea în Maramureș

Meteorologii anunță valori termice în creștere în timpul zilei și nopți reci, la începutul intervalului de prognoză. Media temperaturilor diurne va fi de 4… 5 grade Celsius în data de 18 decembrie, și va ajunge spre o medie de 8 grade Celsius în 20 decembrie, iar noaptea minimele medii vor atinge valori de -4… -1 grad Celsius.

Până la finalul anului vor fi oscilații ale regimului termic de la un interval la altul. Media maximelor va fi cuprinsă între 2 și 5 grade Celsius, iar cea a minimelor, între -3 și 0 grade Celsius. Aici sunt așteptate ninsori.  În perioada 22 – 26 decembrie, temporar se vor semnala ploi, apoi sub formă de ninsoare.

Cum va fi vremea în Moldova

Până la data de 20 decembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. În timpul zilelor, media maximelor va fi de 10… 11 grade Celsius, iar noaptea minimele medii vor fi de -1… 1 grad Celsius. Ulterior, valorile termice vor oscila până la finalul anului, cu o medie a maximelor cuprinsă între 4 și 8 grade Celsius, iar cea a minimelor, între -2 și 0 grade Celsius. Nu va ninge nici aici. De Crăciun sunt așteptate precipitații slabe, la început ploi, apoi și sub formă de lapoviță și ninsoare. După data de 26 decembrie șansele de precipitații vor scădea.

Cum va fi vremea în Muntenia

Meteorologii anunță temperaturi în creștere în primele zile ale intervalului, cu medii peste zi de 8…9 grade în data de 19 decembrie, spre o medie de 11…12 grade în 20 decembrie, în timp ce noaptea se vor înregistra minime medii în jurul a -2 grade. Temperaturile vor oscila apoi spre finalul perioadei de prognoză. Media maximelor va fi cuprinsă între 6 și 9 grade, în timp ce media minimelor va ajunge între -2 și 0 grade. Înainte de Crăciun aici sunt așteptate ploi slabe, iar după data de 24 decembrie șansele de apariție a precipitațiilor sunt reduse.

Cum va fi vremea în Oltenia

În sudul țării, până în data de 20 decembrie temperaturile diurne se vor situa peste cele obișnuite, media maximelor va fi de 10…12 grade. Se așteaptă valori ușor mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, în timp ce pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de -2…0 grade, precizează meteorologii. Ulterior, până la finalul anului, este prognozată o medie a maximelor între 6 și 10 grade, iar cea a minimelor între -1 și 1 grad. Ploi slabe sunt așteptate în zilele de 23 și 24 decembrie și, mai apoi, în perioada 29 – 31 decembrie.

Cum va fi vremea la munte

Și în zonele de munte, valorile termice din timpul zilei vor fi mai ridicate decât cele obișnuite până în data de 20 decembrie. Media maximelor va fi de 6…8 grade, chiar cu valori ușor mai ridicate la altitudini de sub 1.500 m, în timp ce pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de -2…2 grade. Începând cu data de 21 decembrie și până în Ajunul Crăciunului, temperaturile vor scădea treptat. Media maximelor va scădea între -5 și 0 grade, iar cea a minimelor între -8 și -4 grade.

Până la finalul anului, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, cu valori medii diurne de -2…2 grade și medii nocturne de -6…-4 grade. Meteorologii au și o veste bună: la munte va ninge. În perioada 22 – 26 decembrie, la munte va fi lapoviță și ninsoare, la început, apoi doar ninsoare, moderată cantitativ. O nouă serie de  ninsori sunt posibile și după data de 26 decembrie.

Cum va fi vremea în Transilvania

Și locuitorii din Transilvania vor avea o perioadă cu temperaturi diurne în creștere în primele zile ale intervalului, care vor crește până la o medie de 9 grade Celsius în 20 decembrie, în timp ce nopțile vor fi reci, cu minime medii de -4… -2 grade Celsius, anunță ANM. În această regiune, ultimele zile ale anului vor fi cu temperaturi oscilante.

Media maximelor va fi cuprinsă între 2 și 6 grade Celsius, iar cea a minimelor, între -4 și -1 grad Celsius. Meteorologii anunță că și în această regiune va ninge.  Astfel, sunt așteptate precipitații în intervalul 22 – 26 decembrie, inițial sub formă de ploi, apoi sub formă de ninsoare, iar după data de 27 decembrie sunt prognozate precipitații slabe mixte.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre