Facturile de energie vor crește începând cu anul viitor, odată cu liberalizarea pieței. Unul dintre cei mai mari furnizori din țară, fostul Enel, actual PPC, și-a anunțat deja clienții despre modificările care vor avea loc începând cu 1 aprilie 2025.
Prețul energiei este plafonat încă din 2022, pe trei paliere de consum: pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh, pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh, iar pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh.
Prețul se dublează pentru milioane de clienți
PPC a anunțat că, începând de la anul, prețul va fi de 1,3 lei pe kWh. Acest lucru înseamnă că, pentru cei ce consumă sub 100 de kWh pe lună, prețul se va dubla. În acest moment, din totalul de aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, jumătate se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.
„Te întrebi de ce îți scriem acum? Si ce fel de vești îți dăm, în condițiile în care poate ai citit în presă că urmează creșteri de preț ale energiei electrice? Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al energiei electrice pană la data de 31 martie 2025.
După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț de 0,735000 lei/kWh pentru componenta de energie electrică și un preț final de 1,31 lei/kWh, cu toate tarifele incluse”, scrie în notificarea trimisă de companie.
Clienții pot denunța contractul
Conform legislației, consumatorii au la dispoziție 21 de zile pentru a denunța contractul, dacă nu sunt mulțumiți.
În ceea ce privește PPC, furnizorul a transmis clienților deja anunțați de noul tarif, că au termen până pe 12.11.2024 să nu accepte noile condiții. Ulterior, pot denunța oricând contractul, în mod gratuit.
Hidroelectrica nu știe încă prețul nou
Clienții Hidroelectrica au fost anunțați și ei că actualul preț mai este valabil până la 31 martie 2025, însă fără a li se spune care va fi tariful după această dată. Clienții acestui furnizor vor afla abia cu cel puțin 30 de zile înainte cum li se va modifica prețul, se arată într-o notificare trimisă de companie clienților săi, acesta fiind și termenul prevăzut în legislație.
„Astăzi, jumătate dintre clienții rezidențiali sunt considerați vulnerabili. Este clar că schema este depășită. Pe de altă parte, 60% dintre volumele pe care le furnizăm sunt pentru clienții care plătesc plafonul de 1,3 lei pe kWh, iar pentru aceștia prețul nu va crește. Avem nevoie de predictibilitate. Dacă ne uităm în factură, 50% din total sunt taxe și alte tarife pe care noi le dăm mai departe”, spunea recent Ionuț Dună, director general PPC Energie.
Furnizorii nu pot cumpăra încă energie
Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie, un alt mare furnizor din piață, a arătat că furnizorii nu pot cumpăra electricitate deocamdată, atâta vreme cât în piață există cantități foarte mici scoase la vânzare de către producători, iar prețul acestora este peste cotațiile internaționale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook