Simona Ionescu / Redactor Șef

Cu cât vor scădea salariile bugetarilor. Decizia drastică a fost anunțată de premier

Cu cât vor scădea salariile bugetarilor. Decizia drastică a fost anunțată de premier
Austeritatea e cuvântul de ordine al guvernului condus de Marcel Ciolacu. Premierul a anunțat că se umblă la banii bugetarilor, dar nu în sens pozitiv.

Dacă până acum au beneficiat de măsuri care presupuneau creșteri, Marcel Ciolacu a anunțat că vor scădea salariile bugetarilor. Legea privind măsurile fiscale va limita drastic sporurile pe care le primesc angajații din sistemul de stat. Premierul a anunțat că își va asuma răspunderea, în fața Parlamentului, pe acest proiect de lege. Astfel, Guvernul limitează sporurile pentru condiții vătămătoare la 15%. Dar nu mai mult de 1500 de lei pe lună.

Totodată, este în lucru și noua Lege a salarizării, care va elimina drastic sporurile. În prezent, angajații din sistemul de stat beneficiază de numeroase sporuri, care le cresc simțitor salariile. Vestea proastă pentru zeci de mii de români este că aceste sporuri vor dispărea aproape în totalitate. Cele care vor mai fi acordate vor fi diminuate simțitor. Și, în plus,  vor fi acordate numai în situații excepționale.

Cu cât taie guvernul taie sporurile tuturor bugetarilor

„Sporul va urma ocupația și nu persoana”, este ideea din spatele noii Legi a salarizării. Astfel, sporul pentru condiții periculoase de muncă va fi de „până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut”. Acesta se acorda bugetarilor din sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție, apărare, ordine publică și securitate națională, respectiv angajaților din administrația publică.

Angajările în sistemul de stat, aproape oprite. Șefii rămân fără funcții

Ordonanța austerității a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, săptămâna aceasta. Sunt propuse mai multe măsuri fiscale menite să aducă noi bani mai mulți la bugetul public, miza fiind reducearea deficitului bugetar. În acest sens se dorește și reducerea cheltuielilor publice și anume prin diminuarea plăților către bugetari. De aceea, noul act normativ propune următoarele:

– Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora;

– Desființarea posturilor vacante;

– Desființarea funcției de șef birou;

– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală;

– Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;

– Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;

– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală (cele ale demnitarilor din administrația centrala au fost reduse deja prin OUG nr. 34/2023) precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre