Simona Ionescu / Redactor Șef

Culiță Sterp pare că nu mai scapă de Poliție. A fost dus la Parchetul Cluj pentru o nouă audiere

Culiță Sterp pare că nu mai scapă de Poliție. A fost dus la Parchetul Cluj pentru o nouă audiere
Ghinionul pare să se țină scai de Culiță și Iancu Sterp. În timp ce se aflau la tribunal pentru dosarul cu accidentul, polițiștii i-au luat și i-au dus la Parchetul din Cluj pentru audiere.

E vorba de un dosar de înșelăciune, după ce au promovat în mediul online două campanii, care nu au avut nici o legătură cu promisiunile pe care le-au făcut oamenilor. Prejudiciul se ridică la suma 400.000 de euro.

Potrivit informațiilor oferite de Stiridecluj, dosarul a fost deschis cu doi ani când urmă, când Culiță Sterp și fratele lui ar fi făcut o schemă infracțională cu criptomonede. Cei care au gândit totul au fost însă doi tineri din Republica Moldova și România. Oamenilor le promiteau, pe mai mule conturi că vor câștiga dublul sumei pe care o investeau.

Sumele păgubiților au fost transferate în conturi din Republica Moldova, care nu au răspuns niciodată la telefon. Până acum au depus plângeri 32 de persoane. Pentru a face cunoscute aceste platforme, Culiță și Iancu Sterp au primit, la rândul lor bani, pentru a promova platformele, fiind considerați oameni de încredere. După ce au fost audiați, cei doi frați au fost lăsați să plece acasă.

„S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți”

„ (…) În cadrul acestui dosar a fost constituită o echipă comună de anchetă formată din organe de urmărire penală din România și Republica Moldova, beneficiind de sprijinul EUROJUST (Agenția Uniunii Europene de Cooperare în Materie de Justiție Penală).

În data de 01.03.2023 au fost efectuate percheziții în 11 locații de pe teritoriul României, au fost aduse la audieri 11 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 291.164,9 lei, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.

Culiță și Iancu Sterp

„Au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase”

În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, față de unul dintre inculpați. Prin actele de urmărire penală efectuate s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioada anilor 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni români, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase și prin folosirea de calități mincinoase și de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei și 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei).

„Persoanele vătămate urmau să primească un profit garantat”

Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade,  Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și beneficiind de promovarea din partea a două  persoane de notorietate în România.

Au determinat persoanele vătămate să le transferă diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro în 72 de ore vor primi dublu), promisiune care nu a mai fost respectată ulterior.

Pentru câștigarea încrederii persoanelor vătămate, acestea au fost inițial determinate  să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a crea falsa convingere că vor avea profit garantat”, se arată în Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre