Culmea hoției în România s-a petrecut ieri, la Brașov,. Unde fapta a fost descoperită după-amiază și anunțată pe rețelele sociale. Întreaga comunitate este șocată după ce s-a aflat ce a furat hoțul. Sau hoții. Din zona centrală a orașului a dispărut defibrilatorul. Medicii cer acum mobilizare și au făcut un apel în rândul populației, în ideea că făptașii pot fi identificați și prinși. Iar aparatul care poate face diferența între moarte și viață, ar putea fi găsit și repus la locul lui. A rezistat acolo opt luni.
Culmea hoției în România
„În cursul nopții trecute a dispărut defibrilatorul extern automat amplasat în livada poștei. Dacă ați văzut pe cineva care a interacționat cu el sau având in in posesia sa husa alba din interiorul cutiei, vă rugăm anunțați poliția. Suntem profund dezamăgiți de cele întâmplate si vrem sa aducem aminte că defibrilatorul extern automat nu are nici o valoare în casa unui individ.
Nu există nici o indicație în cazul pacienților să aibă în casă un defibrilator extern, existând alte metode specifice pentru pacienții ce au nevoie de cardiostimulare. Acesta este destinat spațiilor frecventate des de oameni pentru acordarea primului ajutor. Orice informație ne poate ajuta să redăm comunității un aparat medical ce poate salva o viață”, este anunțul postat pe rețelele sociale. În zonă există camere de supraveghere, rămâne de văzut dacă vor apărea inclusiv imagini cu hoții care au decis să ia acasă defibrilatorul.
DEA, o inițiativă a doctorului Alexandru Covaciu
Amintim că la finele lunii decembrie, anul trecut, două defibrilatoare externe automatizate (DEA) au fost montate în centrul oraşului, unul în Piaţa Sfatului şi altul în Livada Poştei. Acesta din urmă e cel care a fost furat. Aparatele pot fi folosite, indiferent dacă utilizatorul e sau nu cadru medical, ele asistenţă vocală în acest sens. Montarea DEA a fost o inițiativă a doctorului Alexandru Covaciu, preşedinte al filialei Braşov a Caravanei cu Medici.
„Proiectul acesta se numeşte «O secundă pentru viaţă». El este format din două părţi. Practic, am amplasat două defibrilatoare externe în Braşov. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar de cealaltă parte, vom oferi cursuri de prim ajutor în şcolile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare, pentru că, după cum ştiţi, în România există foarte puţine defibrilatoare externe amplasate. Pe lângă asta, foarte mulţi nu ştiu să le folosească, şi şi mai puţini au noţiuni de bază de resuscitare cardio-pulmonară.
Gândiţi-vă că în primele 3 minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns al unei ambulanţe în Europa este de 8 minute. Dacă nu avem noţiunile acestea, acel om care suferă un stop cardiac, care poate fi salvat, pierde lupta. Practic, prin acest proiect, și amplasarea defibrilatoare lor și oferirea cursurilor de resuscitare în școli, vom închide cercul salvatorilor și vom avea un proiect cu adevărat cu succes”, a explicat dr. Alexandru Covaciu, preşedinte al filialei Braşov a Caravanei cu Medici, la momentul instalării celor două aparate.
Potrivit normelor europene, ar trebui să existe cel puțin un astfel de aparat la 10.000 de oameni. În România sunt disponibile câteva zeci, harta distribuției acestora putând fi consultată pe site-ul Salvează o viață.
Ce este DEA și cum se folosește
Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv medical portabil ce induce restabilirea ritmului normal cardiac prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilaţia. Utilizarea acestuia este facilă, nefiind nevoie de pregătire medicală. Există explicații scrise, inclusiv cu desene și, în plus, aparatele oferă și ghidaj vocal. După aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.
Sursa foto: Facebook, Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook