Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a fost hăituit înainte să moară Alexandru Arșinel. Umilința publică la care a fost supus

Cum a fost hăituit înainte să moară Alexandru Arșinel. Umilința publică la care a fost supus
Ultimele luni din viața marelui Alexandru Arșinel au fost un calvar. Pe lângă problemele grave de sănătate, maestrul comediei românești a fost nevoit să îndure și umilințe publice. Secretariatul de stat pentru revoluționari a cerut retragerea certificatului lui Alexandru Arșinel.

Cu două luni înainte de a se stinge, îndrăgitul actor a fost în centrul unui scandal imens referitor la certificatul de revoluționar pe care îl deținea.

Publicația retetesivedete.ro l-a contactat pe maestru și, într-o scurtă conversație, acesta părea a nu fi la curent cu nicio informație publicată despre el și nici nu se simțea bine. „Nu-mi vine să cred ce se scrie despre mine. Așa s-a scris despre mine? (n. că se dorește retragerea certificatului său de revoluționar) Incredibil!”, a spus Alexandru Arșinel, pe un ton de om în suferință. Mai mult ca sigur, familia l-a protejat de informațiile prezente în spațiul public.

Câți bani ar fi trebuit să returneze statului

Secretariatul de stat pentru revoluționari, instituție aflată în subordinea Guvernului României, a propus retragerea titlului lui Arșinel, în luna mai. Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului, pe 18 mai, actorul nu ar fi avut un „rol determinant” în Revoluția din 1989.

Aproximativ 50.000 de euro ar putea fi obligat să returneze Arșinel, dacă va rămâne fără certificatul de revoluționar, a notat și Newsweek. Ceea ce s-a și întâmplat.

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) a decis, într-o ședință de acum două luni, demararea procedurilor pentru retragerea certificatului de revoluționar atât pentru Alexandru Arșinel, cât și pentru fostul deputat AUR Nicolae Roman.

Viața nu i-a fost pusă în pericol în decembrie 1989

Potrivit unui document publicat pe 18 mai, pe site-ul Guvernului, Comisia a constatat că la Revoluția din 1989, Alexandru Arșinel a fost la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității. Potrivit comisiei guvernamentale, „nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar” și, totodată, „viața nu i-a fost pusă în pericol”.

„Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (n.red. – Luptător cu Rol Determinant), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul aflat pe site-ul Guvernului.

Alexandru Arșinel a încetat din viață joi, 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani. Actorul amurit la Spitalul Universitar din Capitală, unde se afla internat de două săptămâni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre