Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a fost prins teroristul belgian, în România. Era pusă o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul lui

Cum a fost prins teroristul belgian, în România. Era pusă o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul lui
Un cetățean belgian acuzat de terorism a fost arestat în România. Americanii ofereau o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru prinderea lui.

Cetățeanul belgian de origine libaneză Mohammad Bazzi, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat vineri, 24 februarie, pe aeroportul din București, potrivit unei informări date publicității de Departamentul de Apărare al SUA, citată de ziarul olandez Brabants Dagblad. Bărbatul, care are atât un pașaport belgian, cât și unul libanez, ar fi susținut financiar mișcarea teroristă Hezbollah, fiind, prin urmare, suspectat de terorism.

În continuare, americanii vor solicita extrădarea lui Bazzi, pe numele căruia există mai multe capete de acuzare și pentru fiecare dintre ele belgiano-libanezul riscă câte 20 de ani de închisoare, potrivit procurorului de caz.

Mohammad Bazzi era „finanțator cheie al Hezbollah”

Procurorul american care s-a ocupat de caz, Breon Peace, relatează că Mohammad Bazzi a fost arestat chiar în momentul în care a sosit pe aeroportul din capitala României.

„El a crezut că poate muta în secret sute de mii de dolari din Statele Unite în Liban”, a spus Peace. Ar fi vorba despre bani pe care Bazzi i-a câștigat în Belgia, Liban, Irak și Africa de Vest. Companiile cu care făcea afaceri bărbatul au fost deja adăugate pe o listă de sancțiuni de către SUA, în urmă cu cinci ani. Americanii au oferit pentru prinderea lui Mohammad Bazzi o recomensă de 10 milioane de dolari, pentru pentru informații care ar fi putut duce la arestarea lui.

Departamentul Trezoreriei americane l-a desemnat pe Bazzi drept terorist încă din anul 2018, pentru presupusul său sprijin pentru activitățile Hezbollah. Individul era, de asemenea, urmărit penal pentru spălare de bani. Prezentat drept „finanțator cheie al Hezbollah” de către justiția americană, Mohammad Bazzi ar fi finanțat partidul libanez cu milioane de dolari. Hezbollah este un partid politic șiit și o mișcare militantă din Liban, care primește sprijin din partea Iranului. O mare parte din comunitatea internațională vede Hezbollah ca pe o organizație teroristă.

Sursa foto: Standard.gm

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre