Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum arată cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume

Cum arată cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume
O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume. Aceasta are o vechime de aproximativ 45.500 de ani.

Descoperirea este descrisă în ediţia de miercuri a revistei Science Advances și explică exact cum arată cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume. Aceasta, arată cercetătorii, reprezintă și cea mai veche dovadă a prezenţei umane în regiune.

Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită pe insula Sulawesi din Indonezia, în anul 2017. Descoperirea a făcut-o Basran Burhan, un student doctorand, în cadrul săpăturilor arheologice pe care echipa din care făcea parte le realiza împreună cu autorităţile indoneziene. A fost nevoie de ani de cercetare pentru a o studia și pentru a stabili cu certitudine vechimea ei.


Măsurând 54 de centimetri în înălţime şi 1,36 metri lăţime, această pictură reprezintă un porc de Celebes. Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost realizată cu ajutorul unui pigment de ocru roşu închis. Porcul este reprezentat cu o coamă de păr zburlit. De asemenea, el are și colți, semn că era un vier.

De asemenea, conturul a două mâini se poate vedea deasupra părţii din spate a animalului. Pentru a realiza conturul mâinilor, oamenii preistorici şi-au pus mâinile pe suprafaţa peșterii după ce au scuipat pigment deasupra. Acum oamenii de știință speră să poată extrage mostre de ADN din resturi de salivă.

Oamenii locului vânau porci de zeci de mii de ani

Porcul e reprezentat privind spre alți doi porci,  care nu s-au păstrat decât parţial. Întregul ansamblu dă impresia reprezentării unei scene narative.

„Mistreţul pare să observe o luptă sau o interacţiune socială între alţi doi porci”, a declarat unul dintre autorii studiului, Adam Brumm. Arheologii au stabilit că oamenii au vânat porci de Celebes pe insula Sulawesi timp de zeci de mii de ani, iar aceste animale sunt deseori reprezentate în arta preistorică a regiunii, în special cea din epoca glaciară.

Misterul populării Australiei ar putea fi dezlegat

Anterior, cea mai veche pictură rupestră cunoscută a fost descoperită de aceeaşi echipă, tot pe insula Sulawesi. Reprezenta un grup de personaje jumătate om, jumătate animal, aflate la vânătoare de mamifere. Aceasta  s-a dovedit a avea o vechime de cel puţin 43.900 de ani.

Desenele descoperite în peşteri permit de asemenea îmbogăţirea cunoştinţelor despre migraţiile umane din vechime. Se știe până acum că oamenii au ajuns în Australia cu circa 65.000 de ani în urmă şi că probabil au traversat mai întâi arhipelagul indonezian oriental Wallacea, din care face parte şi Sulawesi.

Situl arheologic reprezintă astfel dovada cea mai veche a prezenţei umane în Wallacea, dar cercetătorii speră că săpături mai aprofundate ar putea dovedi o prezenţă mult mai veche în regiune. Acest lucru ar lămuri misterul  populării Australiei.

Sursa foto: Science Advances

Exclusiv. Cum își educă fiica Bianca Drăgușanu. Ce ziceți, e un bun un exemplu?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre