Denis Balibouse și Cecile Mantovani de la Reuters relatează că hip-hop-ul, de exemplu, a dat brânzei o aromă deosebit de funky. În timp ce brânza care „a ascultat” Led Zeppelin sau s-a relaxat cu Mozart a avut un gust mai blând. Iată ce poate face muzica.
Ce face muzica din brânză
În septembrie anul trecut, producătorul elvețian de brânzeturi Beat Wampfler și o echipă de cercetători de la Universitatea de Arte din Berna au așezat nouă roți de brânză Emmental de 22 de kilograme în lăzi de lemn individuale în pivnița lui Wampfler. Apoi, în următoarele șase luni, fiecare brânză a fost expusă, timp de 24 de ore, unui singur cântec, cu ajutorul unui mini-transductor, care a direcționat undele sonore direct în roțile de brânză.
Brânza „rock”
Brânza clasică s-a înmuiat la sunetele piesei „Flautul fermecat” de Mozart. Brânza „rock” a ascultat melodia „Stairway to Heaven” a lui Led Zeppelin. „Brânza ambientală” a ascultat „Monolith” de Yello, brânza hip-hop a fost expusă la „Jazz (We’ve Got)” de A Tribe Called Quest, iar brânza techno „a delirat” pe „UV” de Vril. O altă brânză s-a învechit în tăcere, în timp ce alte trei roți au fost expuse la tonuri simple de înaltă, medie și joasă frecvență.
Brânza expusă la muzică are o aromă mai blândă în comparație cu cea nemuzicală
Potrivit unui comunicat de presă, brânza a fost apoi examinată de tehnologii alimentari de la ZHAW Food Perception Research Group. Care au ajuns la concluzia că brânza expusă la muzică avea o aromă mai blândă în comparație cu brânza nemuzicală. Aceștia au constatat, de asemenea, că brânza hip-hop avea o aromă și un gust mai puternic decât celelalte mostre.
Brânzeturile au fost apoi degustate de un juriu de experți culinari în timpul a două runde de teste de degustare în orb. Rezultatele lor au fost similare cu concluziile grupului de cercetare, iar brânza hip-hop a ieșit învingătoare.
„Remarcabil de fructată și semnificativ diferită de celelalte mostre”
„Bacteriile au făcut o treabă bună”, a mărturisit Wampfler pentru SwissInfo. Experții au spus că brânza de la A Tribe Called Quest a fost „remarcabil de fructată, atât în ceea ce privește mirosul, cât și gustul, și semnificativ diferită de celelalte mostre”.
„Brânza mea preferată a fost cea a lui Mozart”
Cu toate acestea, degustarea a fost subiectivă și nu toată lumea a considerat că hip-hop-ul a fost cel mai ieftin. „Brânza mea preferată a fost cea a lui Mozart. Îmi place Mozart, dar nu este neapărat ceea ce ascult. (…) Poate o muzică clasică puțin dulce, face bine la brânză”, a declarat Benjamin Luzuy, bucătar și membru al juriului, pentru Agenția France-Presse.
Când a început experimentul, Wampfler care este medic veterinar și producător de brânzeturi în timpul liber, a declarat anul trecut pentru AFP că, din experiența sa, tot felul de lucruri pot afecta aroma și textura unei brânzeturi. „Bacteria este responsabilă pentru formarea gustului brânzei, cu enzimele care influențează maturitatea acesteia. Sunt convins că umiditatea, temperatura sau nutrienții nu sunt singurele lucruri care influențează gustul. Sunetele, ultrasunetele sau muzica pot avea, de asemenea, efecte extraordinare”, a spus acesta.
„Apoi am descoperit că există un domeniu numit sonochimie”
Michael Harenberg, directorul programului de muzică de la Universitatea de Arte din Berna, spune că a fost sceptic cu privire la întregul proiect atunci când Wampfler l-a abordat pentru prima dată. „Apoi am descoperit că există un domeniu numit sonochimie care analizează influențele undelor sonore, efectul sunetului asupra corpurilor solide”, a mărturisit acesta. Acum, relatează Reuters, acesta, alături de colaboratorii săi vor să expună brânza la cinci până la zece tipuri diferite de hip-hop pentru a vedea dacă are efecte similare.
Sursă foto: www.smithsonianmag.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook