Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți credincioșii trebuie să știe acest lucru. Cum se ia agheasma mare de la Bobotează. Are puteri imense

Toți credincioșii trebuie să știe acest lucru. Cum se ia agheasma mare de la Bobotează. Are puteri imense
În cadrul slujbei de Bobotează, care se săvârșește pe 6 ianuarie, preoții sfințesc și apa, prin invocarea Duhului Sfânt. Cum și se când se folosește agheasma mare, care are mari puteri.

Din cele mai vechi timpuri se știe că agheasma mare de la Bobotează are puteri fantastice asupra credincioșilor, pentru că poartă cu sine darurile Duhului Sfânt.

Agheasma mare se bea în primele opt zile începând cu Boboteaza

Potrivit tradiției, agheasma mare se va lua de orice credincios timp de opt zile, începând cu ziua de Boboteaza. După ce veți bea agheasmă, se mănâncă o bucățică de anafură. Agheasma are e voie să o ia chiar și credincioșii care au fost opriți de la împărtășanie din diverse motive. După 14 ianuarie, credincioșii pot continua să bea agheasmă mare, doar cu post și binecuvântarea primită de la duhovnic.

Nu se înmulțește

Credincioșii au obicei să înmulțească agheasma mică, dar acest lucru este interzis cu agheasma de la Bobotează. Agheasma mare face mari minuni, vindecă bolnavi, apără casele de duhurile rele și viclene și curăță mintea și sufletul.

Agheasma mare se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza

De aceea, se recomandă să stropiți cu această apă sfântă casa, lucrurile pe care le purtați, dar și vitele, livezile, pentru a fi păzite de farmece, vrăji și blesteme. Agheasma mare se va păstra în sticle perfect curate și va fi pusă în casă, într-un loc, de asemenea, foarte curat.

„Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor”

Despre incredibile putere de tămăduire a agheasmei mari se știe chiar din textul rugăciunii citită de preoți. „Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre