Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Ce spun meteorologii

Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Ce spun meteorologii
Vom avea Sărbători de iarnă deosebite, din pricina pandemiei. Totuși, în ciuda restricțiilor, vor fi mulți care vor vrea să petreacă la fel ca altă dată, cu zăpadă, schiuri, patine. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion.

În fiecare lună din acest an, a fost mai cald decât ar fi fost normal. Încălzirea globală este cauza, spun specialiștii. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion.

Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a prezentat la Antena 3, cele mai noi informaţii cu privire la felul în care se va prezenta vremea în următoarea perioadă, inclusiv de Crăciun şi Revelion.

”De mâine discutăm de o ameliorare în ceea ce priveşte aria precipitaţiilor. Va mai ploua în partea de sud, centru, est a ţării în cantităţi de 15-20 l/mp, iar la altitudini mari, de peste 1800 de metri, mai putem să avem precipitații mixte, izolat. Ce rămâne de interes, regimul de temperaturi care caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă”, a explicat Elena Mateescu.

Elena Mateescu, director ANM: ”Vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă”

Luna decembrie, mai caldă decât în mod normal

În prima decadă a lunii decembrie, s-au înregistrat o abatere termică pozitivă de 2,5 grade Celsius faţă de normalul climatologic al unei luni decembrie de iarnă în ţara noastră.

”Pentru săptămâna 14-21, deja observăm în toată ţara abateri termice semnificative mari faţă de ceea ce ar fi normal în această perioadă. Observăm că vom avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius în această perioadă. Este destul de mult, vom conta săptămâna viitoare, mai ales în partea de sud-est a ţării de valori care să înregistreze chiar 10, posibil 11-12 grade Celsius. E mai cald şi valori apropiate de normal. Faptul că e mai cald, poate fi un semnal al unor precipitaţii predominant sub formă de ploaie. La o primă vedere, ziua de Crăciun, din datele pe care le avem acum, ne-am situa la nivelul maximelor între 4, chiar până la 10 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori, în special în partea de sud şi sud-est a ţării”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Cum va fi vremea de Revelion

Este devreme ca meteorologii să spună cu exactitate cum va fi vremea până la Revelion, dar pot face estimări.

”De obicei, semnalul pentru ultimele două săptămâni, în general se modifică la următoarea rulare a datelor, dar ceea ce este important atunci când observăm, că trei săptămâni la rând, din intervalul de analiză, dacă se păstează această tendinţă, cu siguranţă contăm pe o probabilitate mai mare de 75% de a avea întradevăr, la trecerea dintre ani, valori mai ridicate (n.r. temperaturi mai ridicate decât ar fi normal). O să vedeţi o tendinţă spre deficit a precipitaţiilor, ceea ce înseamnă o probabilitate redusă să avem precipitaţii la trecerea dintre ani şi dacă vorbim de temperaturi mai ridicate, cu siguranţă, o probabiltate de a avea mai degrabă şanse de ploaie”, a estimate Elena Mateescu.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a făcut şi un rezumat în ceea ce priveşte schimbările climatice care au avut loc în acest an.

”Putem să confirmăm faptul că 2020 va fi în top 5 cei mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice în ţara noastră, luând în considerare anii 1990, până în prezent”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.


Un scoțian a întâlnit la el în țară doi români celebri, i-a pozat și a devenit vedetă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre