Simona Ionescu / Redactor Șef

Cursul valutar a explodat. Cât costă Euro la casele de schimb valutar

Cursul valutar a explodat. Cât costă Euro la casele de schimb valutar
De abia ce moneda Euro mai scăzuse puțin, în raport cu leul românesc, toți eram mai liniștiți că plăteam mai puțin la ratele în euro și la chirie, și a venit o veste ca un trăsnet: cursul valutar a explodat! La casele de schimb valutar un euro costă mai mult de 5 lei.

Cursul de schimb a oscilat pe parcursul primului trimestru al acestui an. Cele mai mici niveluri ale cursului valutar din acest an au fost pe 26 ianuarie şi 27 ianuarie, când Banca Națională a României a afișat un curs de 4,8858 lei/euro, respectiv 4,8922 lei/euro.

Moneda Euro a atins vineri, 19 mai 2023, cea mai mare valoare faţă de leu din acest an: 4,9783 RON, potrivit datelor Băncii Naționale ale României (BNR). De la începutul anului, leul s-a depreciat 1,03% faţă de euro, ajungându-se, astfel, în situația de față.

Nici celelalte monede nu s-au lăsat mai prejos și au crescut și acestea. Astfel, vineri, un dolar costa 4,6091 lei, o liră sterlină – 5,7298 lei, iar francul elvețian costa  5,1083 lei, potrivit cursului oficial publicat de BNR. De asemenea, gramul de aur era cotat, vineri, la 291,5853 de lei.

Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb și la băncile comerciale

De reținut, însă, că acesta este cursul oficial al Băncii Naționale a României! Băncile comerciale și casele de schimb valutar practică un curs mai mare decât cel afișat de BNR. De exemplu, Banca Comercială Română avea, azi, afișat un curs de 4,9060 lei pentru un euro la cumpărare și de 5,0510, la vânzare, potrivit cursului de schimb valutar afișat pe site-ul BCR.

La Raiffeisen Bank cursul valutar este o idee mai avantajos. Raiffeisen cumpără Euro cu 4,9159 lei și îl vinde cu 5,0404    lei, potrivit datelor oficiale ale băncii.

Cât va fi Euro în această vară

Analiștii financiari spun că Euro va depăși, cu siguranță, pragul de 5 lei la cursul oficial al Băncii Naționale, și va sări de 5,2 lei, ajungând chiar la 5,5 lei la casele de schimb valutar și la băncile comerciale.

Ce spune guvernatorul BNR despre cursul valutar

„România trebuie să iasă din deficitul excesiv. Suntem singura ţară din UE cu deficit excesiv şi acest lucru costă şi bugetul, costă şi ţara“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației de săptămâna trecută. Totodată, guvernatorul Băncii Naționale a României a mai punctat că deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt probleme pe care țara trebuie să le rezolve în perioada următoare.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre