Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimă oră. Cutremur puternic în Italia! Oamenii au început să alerge pe străzi, școlile au fost închise

Ultimă oră. Cutremur puternic în Italia! Oamenii au început să alerge pe străzi, școlile au fost închise
La ora 5.10, în această dimineață, a avut loc un cutremur puternic de magnitudine 4,9 grade, între Toscana și Romagna. Oamenii au ieșit case, îngroziți și au început să alerge pe străzi.

Epicentrul cutremurului care a scos italienii pe străzi a avut epicentrul la trei kilometri de Marradi (Florența), la o adâncime de 8,4 km. Verificările privind eventualele pagube sunt în curs de desfășurare.

INGV, zonă afectată de risc seismic ridicat

Zona afectată de cutremurul din Marradi „este caracterizată de un risc seismic ridicat”. Așa a declarat INGV, care a amintit că în trecut au mai fost două cutremure puternice care au avut loc aproape de această zonă seismică.

Ambele au avut epicentrul în zona Mugello, o regiune istorică din inima Apeninilor toscan-emilieni, la aproximativ 25 km nord de Florența. E vorba de evenimentul din 13 iunie 1542 cu o magnitudine estimată 6,0 grade și cutremurul din 29 iunie 1919 cu o magnitudine de 6,4 grade.

Cutremurul din 1919, cel mai important din secolul al XX-lea

Specialiștii susțin că seismul din 1919 este unul dintre cele mai importante cutremure din Italia secolului al XX-lea. Și, de asemenea, unul dintre cele mai puternice cutremure cunoscute până în prezent, cu epicentrul în nordul Apeninilor. Zona afectată a fost Mugello, cu pagube considerabile atât în provincia Florența, cât și în partea Romagna a Apeninilor.

Din harta seismicității istorice, epicentrul din 18 septembrie 2023, raportează INGV, este relativ aproape de cutremurele din Apeninii toscano-români, în special de cutremurul din 22 martie 1661 cu magnitudinea de 6,05 grade și 29 octombrie 1725, când seismul a fost de 5,67 grade.

Cutremurul din Italia a scos lumea pe străzi

Școli închise în Modigliana

La Modigliana, o comună din zona Forlì devastată de alunecări de teren în timpul inundațiilor din luna mai, cutremurul din Apeninii toscan-emilieni s-a resimțit puternic, iar oamenii s-au ieșit pe străzile satului încă din zori. Primarul Jader Dardi a fost și el speriat de cutremur.

„Am ieșit și m-am deplasat prin centru, îndemnând oamenii să stea departe de clădiri. Pe traseul pe care l-am făcut, din exterior nu văd situații periculoase. Facem verificări și am adoptat un ordin de închidere a școlilor, până la verificări”, a declarat primul cetățean al orașului.

Camera de Protecție Civilă a orașului metropolitan Florența, care monitorizează situația, informează că la ora 4.38 un cutremur, cu o intensitate de 3,3, a fost înregistrat de INGV la patru km sud-vest de Marradi.

Școli închise și în Borgo San Lorenzo

„Ca urmare a cutremurelor care au avut loc noaptea trecută, toate școlile din municipiul Borgo San Lorenzo (de la grădiniță la liceu) vor rămâne închise ca măsură de precauție astăzi”, a declarat pe Facebook Paolo Omoboni, primarul din Borgo San Lorenzo.

La rândul său, șefului Departamentului de Protecție Civilă, Fabrizio Curcio a specificat că până în acest moment nu s-au înregistrat situații grave. „Nu sunt semnalate situații deosebit de dificile sau pagube. Verificările vor continua dimineața. Deocamdată, nu există alte activități decât informarea populației”, a spus acesta pentru Rainews24.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre