Sunt puține persoane care locuiesc la bloc și știu că datoriile la întreținere se prescriu. Iată ce scrie în Legea asociațiilor de proprietari. Informații prețioase pentru locatari.
Datoriile la întreținere le fac nopți albe multor români, în special dacă e vorba de o sumă mare de bani. Din păcate însă, oricât de mult ar vrea să fie cu toate dările la zi, sunt și situații de acest fel.
Aceste datorii la întreținere se prescriu însă în termenul stabilit de Codul Civil, adică de trei ani, perioadă în care asociația de proprietari are dreptul să folosească orice mijloc legal pentru a le recupera.
„Codul civil în vigoare (Legea nr. 287/2009) stabilește un termen general de prescripție pentru datorii. Concret, „termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”, scrie în Codul civil. Dacă asociația nu reușește să-și recupereze banii, după acești trei ani datoriile nu se mai pot recupera și sunt trecute la pierderi.
Anumite cheltuieli ale asociației pot fi plătite și de proprietari
Există și situații când cheltuielile asociației pot deveni datorii pentru locatari. „Cheltuielile asociației de proprietari, care se pot transforma în datorii pentru unii dintre locatari, sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale”, se spune în Legea nr. 196/2018.
Care sunt cheltuielile care vă pot crea probleme
Printre aceste cheltuieli se numără cele pentru numărul de persoane care locuiesc sau lucrează în proprietăți individuale. Dar și cheltuieli pentru consumuri individuale. Precum și cheltuielile pe cotă-parte indiviză, conform suprafeței utilă a proprietății individuale. Dar și cele pentru consumatorii tehnici, dar și de altă natură. Legea spune că nici un proprietar de apartament la bloc nu poate fi „exceptat automat de la plata unor cheltuieli comune, iar scutiri punctuale pot fi decise doar cu acordul celorlalți proprietari”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook