Simona Ionescu / Redactor Șef

Dacă deții un teren trebuie să știi asta! Poți fi amendat în orice moment, iar suma e uriașă

Dacă deții un teren trebuie să știi asta! Poți fi amendat în orice moment, iar suma e uriașă
Proprietarii de terenuri care au fost avertizați să ia măsuri împotriva ambroziei și nu au făcut-o, vor avea de tras consecințele. Autoritățile le vor face o vizită, iar amenzile usturătoare.

Conform unei legi oficializată recent, autoritățile pot intra pe terenul proprietarilor care nu au distrus ambrozia. Se lasă cu amenzi mari.

Terenurile vor fi curățate pe banii proprietarului

Conform legii, după ce proprietarii terenului unde se află ambrozie primesc un avertisment de la autoritățile locale, vor trebui să rezolve problema în maxim 15 zile. Aceștia sunt obligați să execute lucrări de cosire, smulgere, erbicidare sau alte metode specifice pentru distrugerea ambroziei.

Dacă nu se descurcă singuri, deținătorii de terenuri pot să ceară ajutorul autorităților locale pentru a curăța terenul, bineînțeles pe cheltuiala lor. „Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale”, se arată în actul normativ.

Dacă proprietarul nu le permite accesul autorităților, se poate ajunge în instanță

Dacă proprietarul nu a îndepărtat ambrozia în termen de 15 zile de la avertisment, autoritățile pot intra pe terenurile infestate să efectueze lucrările necesare. În cazul în care nu li se permitea accesul, autoritățile vor cere ajutorul instanței de judecată.

Cine nu curăță terenul de ambrozie, va plăti amenzi usturătoare. Sursă foto: doc.ro

„Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole”, prevede legea.

Când se fac primii pași

Conform legii, inventarierea terenurilor infestate se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se realizează un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Somațiile către proprietarii de terenuri se vor trimite până la 5 iunie. Între 6-30 iunie persoanele fizice sau firmele trebuie să ia măsurile necesare.

Între 1-15 iulie sunt primele controalele, în cadrul cărora se aplică avertismente. Între 16-31 octombrie este al doilea control, când se vor aplica amenzi. Persoanele fizice primesc între 1000-5000 de lei, iar persoanele juridice între 10.000-20.000 de lei. Legea 272/2023 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a apărut miercuri în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe data de 14 octombrie 2023.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre