Orice pușcăriaș care este închis la penitenciarul de la Săcălaz poate să se consideră o persoană norocoasă, întrucât condițiile de aici sunt de patru stele, fiind asemănătoare cu cele din sistemul penitenciar vestic.
Penitenciarul de la Săcălaz nu are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă în alte închisori din România. Iar dacă n-ar avea sârmă ghimpată, camere și supraveghere și pază la intrare, oricine ar vedea locul ar rămâne uimit. În acest loc își fac pedeapsa 85 de persoane lipsite de libertate, iar spațiul, amenajat de Continental, se află sub paza angajaților Penitenciarului Timișoara.
Deținuții au la dispoziție o bucătărie supermodernă unde să-și gătească singuri
Viața deținuților la penitenciarul de la Săcălaz nu se aseamănă cu cea din nici o închisoare. Aceștia pleacă dimineața să muncească, seara se întorc, așa că nici nu simt când trece ziua. Aceștia lucrează la fabrică, printre angajații obișnuiți, deosebindu-se de aceștia cu o banderolă pe braț, pentru a fi recunoscuți de poliția penitenciarului. Fiecare are o cartelă, pe care se pot încărca bani. Nu au voie să aibă bani la ei, dar li se permite să-și cumpere o cafea, apă, suc.
Au club și sală de fitness, televizor în cameră, telefon fix și baie proprie
Deși primesc trei mese pe zi, aceștia au la dispoziție o bucătărie ultradotată unde să-și pregătească singuri ce le poftește inima, în plus există și o sală de mese. Cine dorește poate merge la club, unde să socializeze, dar există o zonă de fitness, iar în curs de amenajare este și un teren de sport.
În fiecare cameră dorm maxim trei persoane, acestea având televizor, baie proprie și telefon fix. Atât ziua cât și noaptea, camerele sunt deschise, așa încât deținuții se pot duce în locurile stabilite de administrația închisorii. Un procent de 80% din salariul pe care-l primesc se duce în contul Penitenciarului Timișoara, iar 20% rămân la deținuți.
Cei închiși la Săcălaz au voie să aibă și telefon, dar fără să fie conectați la internet. Telefoanele mobile și sumele de bani sunt păstrate în casete bine încuiate, care se află la intrarea în locul de deținere. Personalul administrației notează într-un registru ora la care au fost predate condamnatului și ora la care au fost înapoiate.
Cinema în aer liber
Pentru că socializarea e foarte importantă, deținuții au avut parte de un cinema în aer liber, în cadrul ROD Festival. Există și activități unde pot participa și membrii familiei sau ai comunității locale, cu aprobarea conducerii închisorii. Cei care sunt închiși la Săcălaz au condamnări ușoare, fără violență, fiind vorba de cele mai multe ori de fapte economice sau rutiere. Regimul deschis de detenție în penitenciar se aplică persoanelor condamnate la cel mult un an.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook