Simona Ionescu / Redactor Șef

Dana Budeanu dă vestea momentului despre Klaus Iohannis: Renovarea vilei a fost doar o diversiune

Dana Budeanu dă vestea momentului despre Klaus Iohannis: Renovarea vilei a fost doar o diversiune
După protestul AUR din fața vilei de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86, despre care se spune că  e pregătită pentru a deveni locuința președintelui Klaus Iohannis, apar noi dezvăluiri.

UPDATE. RAAPPS face lumină în cazul vilei de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86, despre care s-a menționat în spațiul public că ar fi intrat într-un process de renovare fiind pregătită să devină locuință de protocol pentru actualul președinte, la finalizarea mandatului. „Planurile, simulările și imaginile interioare vehiculate în spațiul public, nu corespund documentației avizate, fiind rezultatul unor simple speculații. Sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei.

Raportat la suma inclusă în contractul de execuție lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plățile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile și, în baza costurilor lucrărilor de consolidare și amenajări la construcții de același tip și realizate în aceeași perioadă.

Imobilul a fost construit în perioada 1960 – 1965, înainte de existența unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore și sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă.

(…) Lucrarea ce urmează a fi executata la imobilul în discuție face parte din strategia de consolidare și conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investițiilor la imobilele emblematice / monumente istorice, și este finanțată exclusiv din fondurile proprii ale RAAPPS, nefiind accesate fonduri bugetare”, se arată în comunicatul transmis presei.

ARTICOLUL INIȚIAL. Amintim că marți, AUR a organizat un protest spontan în fața vilei despre care se spune că va fi locuită de Klaus și Carmen Iohannis, după ce actualul președinte își va finaliza cel de-al doilea mandat prezidențial. Protestării au reclamat faptul că se risipesc banii publici, pichetând fostului sediu PNL și ALDE din Bulevardul Aviatorilor nr. 86 din Capitală. Acest imobil se presupune că va fi dat în folosință președintelui Klaus Iohannis, ca reședință, la finalizarea mandatului.

Dana Budeanu dă vestea momentului despre Klaus Iohannis

Dana Budeanu dă vestea momentului despre Klaus Iohannis: renovarea vilei a fost doar o diversiune. Vedeta media susține că acesta și-ar pregăti de fapt o vilă nouă, unde să se mute, mult mai scumpă.

Conform vedetei, viitoarea locuință ar costa 20 de milioane de euro. Dana Budeanu susține că povestea cu vila de pe Bulevardul Aviatorilor ar fi o simplă manevră de distragere a atenției publice, o diversiune.

Dana Budeanu susține că Iohannis și-ar pregăti, în scauns, o vilă mult mai scumpă (Sursa foto: Instagram)

Oficial, nimeni nu știe pentru cine este reabilitată vila de pe Bulevardul Aviatorilor nr 86. Ceea ce se știe însă e că aceasta are inclusiv adăpost antiaerian și o poveste impresionantă.

Și, se mai știe că, după renovare, vila descrisă cu dotări de lux ar urma să aibă un etaj de 320 mp cu două dormitoare, două băi, două sere, două săli de sport și un dressing de aproape 67 de mp. La parter vor fi un cabinet pentru protocol, o bibliotecă, living al familiei, living pentru oaspeți, bucătărie și alte spații administrative, după cum arată jurnaliștii Recorder.

Renovarea vilei ar fi doar o diversiune

O investigație Recorder a dezvăluit, săptămâna aceasta, că Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) investește „netransparent” aproximativ 7 milioane de euro, bani publici, în renovarea acestei vile din București, pentru care nu s-au făcut licitații, explică jurnalista Recorder, Anca Simina.

Investigația Recordder a arătat că RAAPPS investește netransparent 7 milioane de euro în fostul sediul PNL (Sursa foto: captură video Recorder)

Din informațiile obținute de jurnaliști, investiția ar fi motivată de faptul că vila se pregătește să devină reședință pentru Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, după încheierea celor două mandate prezidențiale, urmând să fie transformată în „locuință individuală”. Clădirea RAAPPS are o suprafață utilă de 1.200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă.

Povestea vilei blestemate

Vila a fost construită pentru fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, în anii 1950. Acesta a și locuit acolo o perioadă, după care și-a dorit o casă pe lac, practic acolo unde locuiește acum președintele în exercițiu, Klaus Iohannis.

Fostul senator Marius Marinescu, a povestit la Antena 3 CNN că a vizitat vila la începutul anilor 1990. La subsol era o cramă, un cinematograf, iar dedesubt de acestea, un adăpost antiaerian. Totodată, a mai arătat acesta, vila are două ieșiri, una pe bulevard, și alta pe strada Herăstrău. Conform relatării, domeniul avea inițial aproximativ 3.000 de metri pătrați, suprafață ce s-a redus la o treime, după ce parte din teren a fost alocat construirii a două blocuri.

Se spune că vila ar fi blestemată. E o poveste cu fantome, care a apărut pe fondul legendei că în interiorul casei s-ar fi sinucis un nomenclaturist comunist. Fostul senator a relatat că acolo a locuit și Petre Borilă, socrul lui Valentin Ceaușescu (fiul fostului dictator Nicolae Ceaușescu a fost căsătorit cu Iordana Borilă).

După familia Borilă, aici a locuit Chivu Stoica, mare lider comunist, fost premier după Gheorghiu-Dej, până în 1961, și care a avut apoi și cea mai înaltă funcție în stat din 1965 până în 1967, cea de președintele al Consiliului de Stat. În anul 1975, Chivu Stoica s-a spânzurat în această vilă. După incident, legenda blestemului vilei s-a rostogolit. Timp de peste 20 de ani, vila a fost sediul Partidului Național Liberal.

Oficial: Iohannis nu ar fi cerut (încă) locuință de protocol

Administrația Prezidențială a emis un comunicat prin care a precizat că președintele Klaus Iohannis nu a depus nicio solicitare pentru obținerea unei locuințe de protocol sau a altul spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru după ce își va încheia mandatul. Cu toate acestea, George Simion a continuat acuzațiile la adresa președintelui, pe care l-a numit un infatuat care disprețuiește poporul român.

„Casa de protocol unde a locuit Viorica Dăncilă este pregătită acum pentru Simonis, iar casa unde a locuit Gheorghe Gheorghiu-Dej este pregătită pentru Iohannis. Nu ne imaginăm că nu are unde merge Klaus Iohannis, doar are șase case luate din banii românilor, nu din meditații, nu din muncă cinstită! Acest infatuat disprețuiește poporul român, trebuie să plece nu la vreo instituție europeană, ci înapoi, de unde a venit!”, a declarat George Simion în contextul protestului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre