Nici n-a început bine livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor, că s-au ivit și problemele, iar oamenii nu știu ce să facă. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că orice pensionar care se află într-o astfel de situație, trebuie să meargă la Casa de Pensii pentru a primi informațiile de care are nevoie. În acest sens, a fost suplimentat și personalul la ghișee.
Pensionarii trebuie să facă o petiție la Casa de Pensii sau să meargă la biroul de relații cu publicul
„Un pensionar, în momentul în care este nemulțumit sau nedumerit de ce anume găsește, ar trebui să facă o minimă procedură prealabilă.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
În sensul în care ori să facă o petiție la Casa de Pensii, ori să meargă la biroul de relații cu publicul sau într-o audiență la conducerea Casei de Pensii în care să ceară lămuriri, informații suplimentare cu privire la conținutul acestei decizii de recalculare”, susține șeful Casei de Pensii.
Cum își pot calcula bunicii pensiile
De asemenea, Daniel Baciu a explicat și cum își pot calcula singuri pensionarii majorările pensiei în absența deciziei de recalculare.
În cazul pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se aplică punctele de stabilitate de 0,5, 0,75 sau 1 punct. Acestea se vor adăuga la punctele existente în decizia de pensionare, iar rezultatul se va înmulți cu valoarea fixă a punctului de referință. Acesta este de 81, începând cu data de 1 ianuarie.
„Este cea mai profundă reformă care s-a făcut în sistemul public de pensii”
„Sunt două faze ale aplicării acestei noi legi a pensiilor. Acum, când poștașii merg și duc aceste decizii se referă la pensionarii în plată. Adică la aproape 4,8 milioane de pensionari. Cine va ieși la pensie începând cu data de 1 septembrie se supune exact noi legi a pensiilor care o știm toată lumea.
Este cea mai profundă reformă care s-a făcut în sistemul public de pensii, pentru că practic am recalculat tot ce a fost în urmă și cei care vin de la 1 septembrie au aceleași reguli de calcul ca și cei care sunt în plată”, a mai spus Daniel Baciu.
Începând cu anul viitor, va intra în vigoare un nou mecanism de indexare a pensiilor
Nu în ultimul rând, șeful Casei de Pensii a spus că începând cu anul viitor va intra în vigoare un nou mecanism de indexare a pensiilor. „Dacă înainte această indexare se făcea așa, ad-hoc din pixul politicienilor, acum lucrurile sunt foarte clare.
În sensul că avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie. Și va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, susține Daniel Baciu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook