După ce a calculat, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a venit cu vestea bună. Pensionarii români vor primi chiar și 1500 de lei în plus.
„Domnul pensionar de la sectorul 5 ajunge la 3624 de lei, deci o diferență de 1432 de lei în plus”
Daniel Baciu l-a dat ca exemplu pe un tâmplar pensionar care a contribuit la stat mai mult de 36 de ani și încasează acum o pensie de 2192 de lei. Acesta va avea din septembrie o pensie majorată cu 65%, adică va încasa în plus 1500 de lei. „(…) Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei.
„Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive”
Are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073. Deci de la 2192 de lei, cât are pensia în prezent domnul pensionar de la sectorul 5, ajunge la 3.624 lei, deci o diferență de 1.432 lei în plus. Atât va avea după recalculare, de la 1 septembrie, rezultând o creștere de 65,33%”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3 CNN.
Care sunt principalele reglementări din noua lege a pensiilor
Potrivit noii legi a pensiilor, s-a introdus un nou formular de calcul, bazat pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit contributivității. De asemenea, s-a stabilit vârsta de pensionare la 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Stagiul minim va fi de 15 ani, iar cel complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
Stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi „răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime”. Pentru persoanele care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare se va reduce vârsta standard de pensionare.
Beneficii pentru mame
Nu în ultimul rând, până în anul 2035 se vor normaliza condițiile speciale și deosebite de muncă. Noua lege spune că vor fi acordate beneficii pentru mame. Acestea se pot pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut și crescut până la vârsta de 16 ani.
Cum se calculează noile pensii
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte. VPR adică punctului de referință va fi de 81 de lei. Numărul total de puncte înseamnă puncte contributivitate care se vor aduna cu punctele stabilitate și cu punctele perioade asimilate si necontributive. Punctele de contributivitate reprezintă anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Se consideră un punct pentru fiecare an. Punctele de necontributivitate înseamnă anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook