Simona Ionescu / Redactor Șef

Calculează singur ce pensie vei avea. Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Calculează singur ce pensie vei avea. Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor
Vremea trece, iar tot mai mulți dintre noi ne gândim la pensie. Unii au muncit mai mult sau mai puțin, iar cotizațiile la sistemul național de pensii sunt diferite în funcție de salariul din contractul permanent de muncă al fiecăruia. Casa Națională de Pensii vine cu lămuriri și ne învață cum să ne calculăm singuri pensia.

Calcul punctaj lunar pensie

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Prin punctaj lunar înțelegem câștigul salarial brut din luna respectivă.

Calcul punctaj anual pensie

Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, pe înțelesul tuturor, se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Așadar, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, iar apoi se împart la 12. Rezultatul este punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.

Așadar, Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Câți ani trebuie să cotizezi pentru o pensie completă

Un angajat care a cotizat perioada maximă, de 35 de ani, la sistemul național de  pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Acest lucru se întâmplă în prezent. Din păcate, la ora actuală, numărul de angajați cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa Națională de Pensii este tot mai mic, raaportat la numărul de vârstnici. Analiștii se așteaptă ca această proporție din ce în ce mai agravantă să zdruncine sistemul de pensii din România.

Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit pe perioada cât au fost angajați. Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, susțin analiștii.

Sursa foto: Dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Calcul punctaj lunar pentru  pensie de invaliditate

▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Calcul punctaj pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în  condiții deosebite sau  speciale

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre