Ministrul Muncii anunță măsuri imediate și face dezvăluiri grave în legătură cu recalculările de pensii. S-a dovedit că 80% din dosare au probleme. Unele chiar acte false. Este vorba de un prim eșantion de dosare de pensionare luate la verificat. Din 1.713 dosare verificate, 1.400 au fost găsite cu nereguli, dintre care unele foarte grave, fiind vorba de falsuri.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că s-au făcut verificări fulger în mai multe județe din România, iar numărul dosarelor găsite în neregulă este foarte mare. Din cifrele prezentate de demnitar rezultă un procent alarmant de acte falsificate.
În urma unei sesizări primite de la jurnalista Anca Alexandrescu, Ministrul Muncii a demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap. Până în acest moment au fost deja făcute verificări în 5 județe din România. Primele județe în care au avut loc verificările au fost cele unde se înregistrează cel mai mare număr de persoane încadrate în grad de handicap.
„Pe un eșantion de 10%, au fost verificate un număr de 1.713 dosare, au fost găsite nereguli la un număr de circa 1.400 de dosare”, a declarat ministrul Muncii. Simona Bucura Oprescu a mai adăugat un lucru alarmant. Cu ocazia controlului s-a descoperit că doar mai puțin de o treime din dosare erau validate corect și corespunzător.
Sute de pensionari cu acte false în dosare
În 70% dintre ele, respectiv în 1200 de dosare, echipele de control ale Ministerului Muncii au descoperit nereguli legate de procedurile comisiei de încadrare în grad de handicap. Iar problemele nu se opresc aici, a mai arătat ministrul. „La aproape 200 (dintre dosarele de pensii) există suspiciuni cu privire la documente false”, a mai punctat Simona Bucura Oprescu.
Pe cale de consecință, în continuarea rezultatelor controalelor, au fost sesizate organele competente. Ministrul Muncii a mai anunțat că au fost declanșate anchete care sunt în desfășurare și vor urma consecințe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook