În declarația sa, Ciolacu a spus că noua lege are în vedere, printre altele, eliminarea inechităților din sistem. S-a discutat subiectul și cu reprezentanții Comisiei Europene, și cu specialiștii Băncii Mondiale. „Şi cei de la comisie şi noi știm că sunt foarte multe inechități în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 lei, dar și pensii de 30.000-40.000 lei”, a declarat premierul.
De asemenea, Marcel Ciolacu a reamintit informația că, potrivit proiectului de lege, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va crește de la 1.785 lei, la 2.081 lei.
„Atât eu, cât şi colegii mei considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor şi a devenit o prioritate legislativă în grupurile reunite ale Partidului Social Democrat şi pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie”, a mai spus
Majorarea pensiilor este impusă de legea care prevede că acestea trebuie să crească anual cu 100% din rata inflației, cu adăugarea unei majorări de 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut înregistrată în anul precedent.
Ministrul Muncii a avansat o altă dată pentru noua lege
Recent, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a abordat această problemă a noii legi a pensiilor într-o emisiune televizată. Era cu puțin timp înainte să plece la Bruxelles. Ea a subliniat atunci că majorarea pensiilor va avea loc în anul următor, dacă noul proiect de lege va fi finalizat până la 1 ianuarie 2024.
Punctul de pensie este prevăzut să crească cu aproximativ 16,6% în anul viitor, potrivit calculelor bazate pe datele disponibile la momentul actual, ajungând la suma de 2.081 de lei.
Ministrul a explicat: „Vom avea anul viitor cu siguranță o mărire a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public. (…)
Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook