Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații prețioase pentru românii care vor ieși la pensie. Ce spune ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Informații prețioase pentru românii care vor ieși la pensie. Ce spune ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Conform noii legi a pensiilor, s-a păstrat stagiul minim de cotizare, dar s-a modificat stagiul complet de cotizare diminuat de la 35 de ani la 25 de ani, începând cu 1 septembrie 2024. Ce spune ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit noii legi a pensiilor, întrucât stagiul complet de cotizare s-a diminuat de la 35 de ani la 25 de ani, viitorii pensionari ar beneficia de puncte de stabilitate, adică de pensii mai mari. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu le spune românilor ce îi așteaptă.  

Cât va încasa un salariat care a muncit 35 de ani pe venitul minim pe economie

Potrivit informațiilor oferite de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, cei care au muncit 35 de ani pe venitul minim pe economie, vor avea o majorare a pensiei de 80%.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creştere semnificativă”, a spus ministrul Muncii la Prima.

Creștere a pensiei de peste 80%

Simona Bucura-Oprescu susține că „dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1900 de lei, datorită punctelor de stabilitate. Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare”.

Stagiu minim de cotizare este de 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani

În acest moment, susține ministrul Muncii „în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate. Adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate”.

Puncte de stabilitate

Pensionarii vor primi pensii mărite

Numărul total de puncte realizat de un asigurat în sistemul public de pensii se realizează din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate, potrivit Adevărul. Se acordă 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, respectiv 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Și câte un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Ce categorii de pensionari vor primi pensii mai mari

La rândul său, șeful Casei de Pensii a specificat ce pensii vor primi pensionarii de la 1 septembrie 2024, după recalculare. Șeful Casei de Pensii susține că vor beneficia de creșteri „mai mult de 3 milioane de pensionari”, iar „cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%.

„Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat șeful Casei de Pensii pentru Antena 3 CNN. Deciziile de pensionare urmează să fie tipărite începând cu luna iunie.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie”

Potrivit noii legi, pe talonul de pensie vor fi puse noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice. Conform lui Daniel Baciu nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a mai precizat șeful Casei de Pensii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre