Nu este deloc o glumă: un cadru didactic de la Universitatea din București, lector asociat și la UNATC a apărut în fața viitorilor studenți îmbrăcat în haine de femeie. Tânărul cadru didactic a surprins prin ținuta sa integral de culoare albă, compusă din fustă scurtă, top, poșetă de inspirație Chanel și pălărie legată sub bărbie cu panglică. Între timp, au apărut date senzaționale despre lectorul de la Universitatea din București care a venit îmbrăcat în femeie în fața studenților.
Dr. Andrei Moran – Nae este lector la Universitatea București. Este un „produs” 100% al acestei instituții de învățământ, unde și-a luat licența, în 2012, apoi masterul, obținând titlul de doctor câțiva ani mai târziu.
Face parte din comisia de admitere a Universității din București. El predă cursul de masterat „Jocurile video și identitatea culturală” și cursul opțional „Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”, pe lângă faptul că susține seminarii de practică a Limbii engleze și Literatură Americană.
Ce le predă studenților lectorul care a venit îmbrăcat în femeie
Conform site-ului Universității București, scopul acestui curs este de a introduce studenții în principalele instrumente critice necesare pentru a înțelege modul în care jocurile video comunică sensul narativ. „Cursul se bazează pe evoluțiile recente în teoria narațiunii și stabilește conexiuni cu mediile de povestire mai convenționale, cum ar fi romanele, filmele și benzile desenate.
În plus, cursul discută jocurile video plasându-le în contextul lor social și politic mai larg”, se arată în descrierea cursului susținut de dr. Andrei Mora – Nae. Una din temele abordate este legată de recepția emoțională a jocurilor. Cursul investighează cum determină jocurile răspunsuri emoționale și identificarea cu personajele și cum evaluăm moral evenimentele unui joc video.
Și-a făcut expertiză beneficiind de mai multe burse și granturi
Pe site-ul British Council aflăm că principalele interese de cercetare ale dr. Andrei Moran – Nae „se află la intersecția dintre studiile de jocuri, studiile culturale și teoria narațiunii”. Lectorul care a apărut îmbrăcat în femeie a beneficiat de mai multe burse și granturi atât ca doctorand, cât și ca cercetător postdoctoral.
Experiența sa de cercetare include poziția de expert cheie în remedierea digitală a operelor lui Shakespeare în proiectul prof. Mădălina Nicolescu, „Borderland Shakespeare”, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
De asemenea, a fost beneficiarul grantului de cercetare pentru proiectul antreprenorial „Diversitatea în Jocurile Video” cofinanțat de Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (EXCIA). Andrei Moran – Nae a fost, de asemenea, investigator principal și manager al proiectului de cercetare „Discursul Colonial în Jocurile Video”, finanțat tot de UEFISCDI.
Punctul forte al carierei lectorului este publicarea cărții „Imersiune, Narațiune și Criza de Gen în Jocurile Video de Supraviețuire și Groază” (Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games) în 2022. Cartea, apărută la editura britanică Routledge se vinde cu 31 de lire sterline în varianta clasică sau e-book, respectiv cu 108 lire sterline în opțiunea cu coperți tari, cartonate.
Mara Bănică: „Plătește băh, o rochie de bun gust”
Imaginea cu profesorul Andrei Moran – Nae, îmbrăcat în femeie, a devenit virală pe internet, generând critici și ironii în social media. Unii l-au criticat dur, iar alții au făcut glume. Jurnalista Mara Bănică a fost una din primele persoane care au avut ceva de spus pe marginea subiectului. „Fotografia este făcută astăzi la Universitatea București. În imagini este lector universitar dr. Andrei Nae de la catedra de Engleză. Că se identifică „she” adică „ea”, n-am o problemă.
Băh băiatule… cum să te prezinți în halul ăsta îmbrăcat la studenți? Că mai ești și în comisia de admitere. Plătește băh, o rochie de bun gust. Zici că ești ultima centuristă întoarsă-n timp!”, a scris jurnalista în postarea sa pe Facebook. Robert Turcescu s-a limitat în a distribui fotografia cadrului didactic cu nume, prenume și ocupație.
La postarea lui au apărut comentarii precum: „Internați-i la psihiatrie pe nebuni, nu-i mai lăsați să ne strice copiii!” sau „Omul, luna asta se identifică ca fiind femeie, luna viitoare va fi non-binar, iar luna cealaltă se va identifica maimuța și va vrea să intre gratis la grădina zoologică să-și vadă verișorii, iar noi trebuie să tolerăm tot ****** ăsta, că așa ni se impune de sus”.
Doctorul de la Universitatea București este, de asemenea, și lector asociat la UNATC (part-time), din 2023, el predând un curs despre Jocurile video ca și (formă de) artă.
Lectorul Andrei Nae tace. Are predecesori în fuste în Spania
Deocamdată, Andrei Nae nu a avut nicio reacție publică față de fotografia difuzată pe internet și despre ceea ce a apărut despre gestul său. Suntem interesați să știm dacă a vrut să-și șocheze studenții, dacă a făcut-o chiar el pentru a căpăta notorietate având în vedere cursurile pe care le ține în mediul universitar sau a vrut să atragă atenția asupra comunității LGBTQ.
Gestul lui nu este singular. Dar în cazul pe care ni-l reamintim a existat un motiv. În Spania, în anul 2020, câțiva profesori au decis să vină la cursuri în fuste, în solidaritate cu un elev de 15 ani care a fost exmatriculat pentru că a purtat o fustă și pantofi cu toc. Într-un videoclip postat pe TikTok, puștiul a explicat că a purta o fustă nu înseamnă că este homosexual ci a vrut doar să sprijine feministele și persoanele transgender.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook