Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce a dispărut tânărul care ”traducea” pentru surdo-muți mesajele Guvernului

De ce a dispărut tânărul care ”traducea” pentru surdo-muți mesajele Guvernului
Toată lumea îl lăuda pe tânărul care explica din mâini ce măsuri ia Guvernul la începutul pandemiei. Nu a mai apărut de mult lângă miniștri și premier, dar el tot își face datoria pentru persoanele cu deficiențe. De acasă.

Un om de o modestie remarcabilă spuneau guvernanții despre tânărul care apărea lângă Marcel Vela, Raed Arafat, Nelu Tătaru și Ludovic Orban, la Guvern. Tânărul interpreta în limbaj mimico-gestual ce spuneau aceștia despre pandemie și restricții.

De ce a dispărut tânărul care ”traducea” mesajele Guvernului

Toată lumea s-a întrebat unde a dispărut unul dintre cei mai urmăriți oameni în starea de urgență, când le-a transmis persoanelor cu deficiențe de auz deciziile luate de autorități în contextul gestionării pandemiei.

Bogdan Anicescu, absolvent de Psihopedagogie Specială și interpret în limbaj mimico-gestual în cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), și-a concentrat eforturile pe integrarea socială, profesională, educațională și culturală a persoanelor cu deficiențe de auz.

„ANSR a solicitat, de la bun început, nu doar Ministerului Afacerilor Interne, ci și Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății și celorlalte autorități asupra cărora se concentra atenția publicului în acel moment. Concret, am primit invitația de colaboare directă doar de la MAI. După ieșirea din starea de urgență și încetarea seriei de ordonanțe militare, centrul de greutate s-a mutat dinspre MAI spre alte autorități centrale, care, din păcate, nu au manifestat aceeași deschidere către interpretarea comunicatelor. Noi am continuat sa afirmăm că interpretarea trebuie să devină o normalitate la acest nivel!”, a explicat Bogdan Anicescu, pentru dcnews.ro.

Bogdan Anicescu muncește de acasă

Bogdan Anicescu continuă să informeze comunitatea ANSR, online, pe contul de Facebook al asociației. Sute de oameni îl urmăresc ca să afle de la el că nu mai pot ieși din case fără mască sau că piețele se închid.

„Cu siguranță, se poate face mai mult și este și necesar, persoanele surde având dreptul să fie informate, indiferent dacă suntem sau nu în stare de urgență. De aceea noi reafirmăm importanța interpretării și atenționăm iar autoritățile cu privire la acest aspect. Au fost puse niște baze ale bunelor practici și demersurile trebuie continuate”, a mai spus Bogdan Anicescu.

„Sunt lucruri pe care nici noi, care auzim, nu le înțelegem din prima, de aceea există ulterior comentarii și dezbateri în studiouri tv. Surzii au o singură dată ocazia să primească mesajul. Aceste comunicări sunt extrem de serioase și de dificil de pregătit, sunt sintagme precum «zădărnicirea combaterii bolilor» sau „«tare de urgență» pe care e greu să le redai.  Dar aceste sintagme se repetă și, odată ce te obișnuiești, interpretarea devine mai ușoară”, a explicat Bogdan Anicescu.


Florin Călinescu îi scrie președintelui Iohannis. Cere capul unui ministru

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre