Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce au survolat vineri aeronave de luptă deasupra Capitalei. Anunțul Forțelor Aeriene Române – Exclusiv

De ce au survolat vineri aeronave de luptă deasupra Capitalei. Anunțul Forțelor Aeriene Române – Exclusiv
În contextul războiului din Ucraina, românii sunt tot mai stresați de posibilitatea ca invazia rusă să se extindă și mai aproape de granițele României și chiar să ajungă în spațiul țării noastre. Astfel, orice activitate militară, care în trecut putea fi trecută cu vederea, îi impacientează astăzi pe români. Vineri, un grup de supersonice au traversat cerul Capitalei, iar bucureștenii au început „să dea alarma” din gură în gură.

Două supersonice au traversat în dimineața zilei de vineri cerul Capitalei, iar oamenii s-au dus cu gândul la războiul vecinilor – Ucraina vs. Rusia.

Panica s-a instalat rapid, iar mesajele alarmante au început să se împrăștie pe rețelele sociale și Whatsapp. „Au intrat rușii și peste noi?!”, se întreabă un cetățean pe Facebook. „Nu e normal! Dacă e un exercițiu, acesta trebuia să fie anunțat. Mi-a sărit inima din piept”, a scris o doamnă.

 F-16 Fighting Falcon 

Totodată, Forțele Aeriene Române au anunțat că vor participa în această perioadă la două evenimente importante, comunicatele fiind dispuse pe site-ul oficial, roaf.ro

Ziua Armatei Române, 25 octombrie

„Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, în perioada 20-24 octombrie sunt planificate antrenamente cu aeronavele militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-27J Spartan, IAR-330, IAR-99, IAK-52 şi IAR 316 B aparţinând Forţelor Aeriene Române, prilej cu care vor fi survolate următoarele localități: București, Comana, Călărași, Slobozia, Fetești, Baia Mare, Câmpia Turzii, Târgu Neamț, Bacău, Iași, Rușavățu-Muscel și Buzău.

Survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.”, anunță biroul de presă al Forțelor Aeriene Române.

Exerciţiul “INTERCEPTOR 22”

Forţele Aeriene Române participă cu Aeronave Mig-21 LanceR aparținând Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” la exerciţiul bilateral româno-ungar “INTERCEPTOR 2022”, desfășurat în perioada 17-21 octombrie.

Exerciţiul are ca obiectiv principal exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor NATO, specifice misiunilor de Poliţie Aeriană, precum şi participarea activă la procesul de pregătire şi executare a misiunilor aeriene în comun cu partenerii unguri.”

Aeronave românești la exercițiul Neptune Strike 2022

„Aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, participă alături de aliaţi NATO în perioada 17-26 octombrie, la exercițiul internaţional Neptune Strike 2022.

În cadrul antrenamentelor la care participă avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Române, care se desfășoară în spațiul aerian național, se urmăreşte realizarea schimbului de experienţă cu aliații participanți la exercițiu în aplicarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor specifice misunilor de apărare a spaţiului aerian.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre