Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce păstrează rușii ouăle roșii până la următoarea sărbătoare de Paște

De ce păstrează rușii ouăle roșii până la următoarea sărbătoare de Paște

Pentru ruși, ouăle roșii vopsite în Joia Mare sunt cel mai important produs tradițional. De altfel, potrivit tradiției, aceștia le păstrează până la următoarea sărbătoare de Paște.

Păstrate din cele mai vechi timpuri, rușii păstrează tradițiile cu sfințenie. La fel și ouăle roșii, care sunt ținute până la următoarea sărbătoare de Paște.

Ouăle sunt vopsite folosind coji de ceapă

Ouăle de Paște sunt, fără îndoială, cea mai importantă parte a sărbătorii pentru ruși. Ouăle fierte tari sunt în mod tradițional vopsite în roșu folosind coji de ceapă, acestea simbolizând Învierea și viața nouă. Schimbul de ouă este unul dintre cele mai populare obiceiuri de Paște. O altă practică mai puțin obișnuită este de a păstra ouăle până la următorul Paște, întrucât rușii consideră că acestea ajută la protejarea casei de inundații, incendii și alte dezastre naturale.

Prăjitura în formă de piramidă

În dimineața de Paște, familiile din Rusia se bucură de un mic dejun tradițional compus din ouă, kulich, un fel special de pâine cu drojdie și paskha, o prăjitură în formă de piramidă din brânză de vaci și stafide. Cele două preparate culinare tradiționale nu sunt cumpărate de la magazine, ci pregătite acasă, după rețete de familie care au fost transmise din generație în generație.

Rușii au și o felicitare specială

Ce fac rușii cu ouăle roșii de Paște

Rușii rareori stau acasă de Paște, pentru că această sărbătoare este dedicată adunărilor de familie și cinei festive. Astfel, pe parcursul zilei, oamenii fac schimb de ouă de Paște, se sărută pe obraz de trei ori și își spun unul altuia „Hristos a înviat!”, răspunzând cu „A înviat cu adevărat!”.

Jocuri de Paște

Sărbătorile rusești de Paște includ diverse jocuri, care implică utilizarea ouălor de Paște. Cel mai popular constă în rostogolirea ouălor de-a lungul podelei sau pe o pantă, iar oul care ajunge la bază fără să se spargă câștigă. Oamenii încearcă, de asemenea, să spargă ouăle unul altuia, iar cel al cărui ou se sparge ultimul este câștigătorul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre