Simona Ionescu / Redactor Șef

25 mai, Înălțarea Domnului. Tradiții mai puțin cunoscute. Ce trebuie să faceți cu ouăle roșii

25 mai, Înălțarea Domnului. Tradiții mai puțin cunoscute. Ce trebuie să faceți cu ouăle roșii
25 mai este o zi cu totul și cu totul specială pentru întreaga creștinătate, care cinstește Înălțarea Domnului.

Evenimentul este sărbătorit la 40 de zile de la Învierea Domnului și cade mereu într-o zi de joi.

Potrivit tradiției, în această zi gospodinele vopsesc ouă roșii, care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Dar și preparate care s-au gătit de Paște, precum cozonac sau pască. Un lucru mai puțin știut este faptul că ouăle roșii trebuie consumate a doua zi, nu pe 25 mai, întrucât tradiția spune că ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, care a plâns pentru Mântuitorul care s-a ridicat la ceruri.

De ce să împărțiți păsat fiert în lapte dulce

Tot tradiția spune că de Înălțarea Domnului e bine să împărțiți păsat cu lapte dulce, pentru a avea noroc, belșug și sănătatea în casă, dar și pentru sufletul celor trecuți în lumea drepților. Din cele mai vechi timpuri, de această sărbătoare gospodarii „bat” vitele cu leuștean, pentru a fi sănătoase tot anul. Cine face nuntă sau botez în această zi se spune că va avea ghinion. Nu spălați rufe sub nici o formă, pentru că apa folosită se va amesteca cu lacrimile Maicii Domnului.

Cele mai frumoase tradiții pentru Înălțarea Domnului

Ce rugăciune se citește de Înălțarea Domnului

Toți credincioșii e bine să citească această rugăciune de Înălțarea Domnului, aducătoare de bucurii, sănătate și realizări de dorințe. „Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

„Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer”

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat!

Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre