Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizia dată acum de statul român pentru toate femeile! Din acest moment e interzis total

Decizia dată acum de statul român pentru toate femeile! Din acest moment e interzis total
Un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial scoate în ilegalitate certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizice.

„Examinarea genitală pentru constatarea virginităţii se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor, şi nu la cererea persoanelor fizice, aşa cum s-a întâmplat până de curând. Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială naţională de eliminare legislativă a acestor certificări.

#DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiţiei online demarate, şi a generat un puternic impact mediatic, la nivel naţional şi internaţional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaţionale”, transmite Agenția de creaţie DDB România care, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), a lansat campania socială DeNetestat, vizând eliminarea acestor teste, potrivit News.ro.

Mii de tinere testate la cererea părinților

În unitățile de medicină legală din România se puteau face două tipuri de teste de verificare a virginităţii femeilor. Unele erau cele care aveau legătură cu o anchetă penală, celelalte erau realizate la cerere, de către părinţi. Cel mai adesea, tații erau cei care doreau dovezi că fiicele lor erau neprihănite. De exemplu, conform sursei citate, în 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul IML-urilor. Altfel spus, aproximativ 1.000 de fete au fost testate.

Peste 1000 de femei au fost testate numai în 2019

Verificarea virginității la cererea unor persoane fizice este considerată o procedură intruzivă, care poate genera efecte fizice şi psihologice nefaste asupra femeilor, mai arată sursa citată. Ordinul de eliminare a testelor de virginitate vizează modificarea „Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale”, conţinute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact asupra psihicului femeilor.

„Prin acest ordin este eliminată practica testării virginităţii femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrităţii himenale, a constatării stării de virginitate, precum şi a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate. e acum, testele de certificare a virginităţii, în cazul femeilor, se vor putea realiza numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor.

Totodată, vor fi posibile doar stabilirea capacităţii sexuale, a vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naştere, lăuzie”, se arată în comunicat.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre