Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizie dură a Patriarhului Daniel. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt a fost îndepărtat. Ce s-a întâmplat cu IPS Teodosie

Decizie dură a Patriarhului Daniel. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt a fost îndepărtat. Ce s-a întâmplat cu IPS Teodosie
29 februarie 2024 a fost o zi de foc pentru IPS Teodosie care a fost chemat „la judecată”. În urma ședinței de lucru a Sfântului Sinod al BOR, Patriarhul Daniel a luat o decizie drastică și în privința purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Începând cu data de 1 martie 2024, Vasile Bănescu nu se va mai ocupa de comunicatele Patriarhiei Române. Ce decizii au fost luate în privința IPS Teodosie.

În ultima perioadă a fost haos în Biserica Ortodoxă Română, iar discuțiile dintre IPS Teodosie și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, nu au fost privite cu ochi buni de mai marii bisericii. Arhiepiscopul Tomisului a fost chemat „la judecată”, iar Sfântul Sinod l-a sancționat cu „dojană sinodală scrisă”.

Adică un avertisment pentru încălcarea „statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”. Potrivit mai marilor bisericii, dacă IPS Teodosie nu se va potoli și va încălca ordinea bisericii, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.

IPS Teodosie a primit „dojană sinodală scrisă”

„Ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;

IPS Daniel a primit mustrare scrisă

„aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Dacă IPS Teodosie nu se va potoli, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”

„aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;

„Este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire”

„a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”, se arată în decizia Cancelariei Sfântului Sinod.

Vasile Banescu nu mai e purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Vasile Bănescu a fost îndepărtat

Mai grav a fost pedepsit Vasile Bănescu. Începând cu data de 1 martie 2024, acesta nu se mai ocupa de comunicatele de presă ale Patriarhiei Române. Sfântul Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre