Legiuitorii interzic categoric comercializarea cărnii sintetice, Comisia de agricultură din Senatul României luând astfel o decizie istorică pentru starea de bine a românilor. Decizii de acest fel au mai fost luate și în alte țări. Recent, Italia s-a opus categoric prezenței cărnii artificiale în țară. președintele Comisiei spune că acest aliment este „la modă” însă foarte dăunător.
George Scarlat, președintele Comisiei de agricultură din Senat, a declarat că speră ca decizia luată în comisie să treacă de toate forurile legislative și în România să nu fie vândute astfel de produse. „Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat președintele Comisiei de agricultură.
Burger King, cel mai mare lanț care vinde preparate cu carne sintetică
În lume există mai multe laboratoare sau fabrici care produc carne artificială. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, unde carnea sintetică se vinde deja la supermarketuri, în Canada, Singapore, unde carnea se vinde în restaurante, dar și în Israel. Producția de masă a explodat în ultimii ani, primul motiv invocat fiind acela că acest tip de carne poluează mai puțin decât cea produsă în mod tradițional.
Așa se face că Burger King a devenit primul lanţ global de restaurante fast food care oferă clienţilor săi preparate cu carne artificială, obţinută exclusiv din plante. Compania susține că doar 9% din clienți sunt vegetarieni, iar în rest, burgerii sintetici sunt preferați de consumatorii de carne.
Culmea este că aceștia consideră carnea artificială drept o „alternativă sănătoasă”. Două companii care furnizează burgeri din carne artificială, Impossible Foods și Beyond Meat, sunt sprijinite de fondatorul Microsoft, Bill Gates. Prima dintre companii, care a apărut pe piață acum 7 ani, are contracte de furnizare cu 5.000 de restaurante americane.
Ce prevede Legea cărnii
Senatorii au introdus în Legea cărnii o serie de prevederi, una din ele fiind aceea că la raft produsele din carne trebuie să aibă menționată țara de proveniență. Multe magazine păcălesc oamenii cu afișe „produs în România”, chiar dacă e vorba, de fapt, de preparate, care nici măcar nu conțin carne integral. De asemenea, și în meniurile restaurantelor și ale fast-foodurilor va trebui menționat de unde provine carnea folosită, conform aceleiași legi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook